„77 българи, които са попаднали в „черния списък” на турското вътрешно министерство заради подозрения във връзки с терористични организации, ми се струва недостоверно. Това е много голямо число”, заяви вътрешният министър Валентин Радев в студиото на „Лице в лице”.

По-рано днес ви съобщихме, че 77 български граждани са попаднали в този списък и имат забрана да влизат на територията на южната ни съседка. Освен това, от 2001 г. досега 21 българи са били арестувани и депортирани при опит да навлязат в зони на конфликт, основно – Сирия.

„Ние не сме уведомени официално, външно министерство също няма официална информация”, категоричен е Радев.

По думите му при получаване на официална информация от турската страна МВР и външно ще се заемат да проверят хората в списъка.

„България е уникална в това отношение. Нашите хора с турско потекло и изповядващи исляма нямат нищо общо с другите, които искат да стигат до Сирия. Ние такива хора, които се радикализират, освен тези в Пазарджик, нямаме”, категоричен е Радев.

Той допълни, че в регистрите на ДАНС не са посочени хора, за които се смята, че имат връзка с терористични организации, особено в такива бройки.

„Аз защитавам интересите на държавата и отделно на МВР”, коментира вътрешният министър протестите в системата заради ниското заплащане и условията на труд.

По думите му няма как вече гласуван бюджет да бъде променен, за да се увеличат заплатите в сектора с 15-20% както искат синдикатите.

„Затова казвам от Нова година, има настройка да ги увеличим”, категоричен е Радев.

Той допълни, че консенсус се постига само с разговори и аргументи, а не с „излизане по телевизията и протести”.