Създадена е организация за ваксиниране на животните срещу болестта „син език” през месец март. Това каза за „Фокус” д-р Марин Маринов, главен експерт в „Дирекция здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите” при Българската агенция по безопасност на храните, по повод напрежението сред животновъдите.

Според него средствата, които Министерството на земеделието и храните ще отдели за ваксината срещу болестта, ще бъдат достатъчни. „Синият език е трансмисивна болест като се предава чрез мушички. В момента няма летеж на тези мушички, тъй като е студено, следователно не може да има разпространяване на заболяването“, обясни д-р Марин Маринов.

Той допълни, че още след първата ваксинация животното изгражда имунитет срещу заболяването, а след 21-вия ден ваксинацията се повтаря. Според Маринов, ваксинацията ще бъде направена навреме и няма да се стигне до напрежение в бранша. „За месец март ще се приключи с ваксинацията на син език в страната на всички крави и овце”, увери той.