Магистратите да декларират не само имотите си, но и скъпите бижута и подаръци, които получават. Това предложи министърът на правосъдието Христо Иванов в законопроекта за съдебната власт.

Ако този закон влезе в сила, у нас най-накрая главният прокурор и двамата председатели на върховните съдилища ще могат да бъдат наказвани за служебни гафове.

В тези 112 страници са заложени и много повече проверки на магистратите за личното им благосъстояние. Те ще трябва да декларират освен апартаментите си и скъпите си бижута.

В прокуратурата всеки ще трябва да носи отговорност за решенията по делата, а не да залага на шефовете си. Един от най-големите спорове вероятно ще предизвика идеята за премахването на Върховната aдминистративна прокуратура.

Ако срещу всяка една идея от държавното обвинение излязат с по-добра – тя ще бъде одобрена, увери министърът.

„Моята цел е да имаме професионален дебат по темата. Оттам нататък аз ще внеса това, за което съм готов да сложа името си и да поема политическата отговорност”, каза Христо Иванов.

Сега ще има един месец обществен дебат преди законопроектът да се одобри от правителството. За да може всеки да каже мнението си за това, че прокуратурата няма вече да се намесва в управлението на съда. Това е така, защото във Висшия съдебен съвет съдиите ще имат своя отделна квота и тя сама ще решава съдбата на съдилищата в страната.

„По този начин в съдилищата ние смятаме, че се връща балансът, естественият баланс председателят да бъде пръв сред равни, а не шеф. Защото съдиите нямат началници”, каза министърът.

Държавното обвинение подкрепи министър Иванов в скандала с БСП за споразумението с Международния наказателен съд.