Парадоксът в Турция е, че може да си избран демократично, но да не управляваш демократично. Такъв коментар направи журналистът Стефан Солаков в студиото на "Лице в лице" по повод бъдещето на страната след опита за преврат.

По думите му метежниците са избързали и не са били готови. Според него голяма грешка е, че са се поколебали в отстраняването на президента Реджеп Тайип Ердоган, след като са го държали “на мушка”. Втора грешка е да го оставят да се свърже с поддръжниците си и да ги “насъска” да излязат по улиците.

Солаков прогнозира икономическо отслабване на страната и по думите му влизането на страната в ЕС ще бъде мираж. Сигналите за връщане на смъртното наказание и хилядите арестувани след проваления преврат отдалечават страната от приемането й в съюза.

Според журналиста в момента Ердоган е изпаднал в параноя и се е фиксирал върху “идеологиоческия си баща” Фетхуллах Гюлен. Турският президент обвинява Гюлен в режисиране на преврата и поиска той да бъде екстрадиран от САЩ, където той живее в изгнание.

Повече за позицията на Стефан Солаков и анализа му за ситуацията в Турция чуйте във видеото.