В страната не достигат около 450 общопрактикуващи лекари
Същата е картината и за докторите от различните специалности. Близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, а има цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Лекар
Снимка: iStock

В страната вече има недостиг на общопрактикуващи лекари и той е около 450 специалисти, каза днес във Варна зам.-председателят на Българския лекарски съюз (БЛС) Галинка Павлова, по време на кръгла маса по проблемите на здравеопазването.

По думите ѝ същата е картината и за докторите от различните специалности.

Има населени места и цели региони, където обезпечеността с лекари е едва около 20%, посочи Павлова. Като особено критична тя посочи ситуацията в Търговище, Смолян, Разград.

Галинка Павлова
Галинка Павлова (Архив) Снимка: БГНЕС

В извънболничната помощ недостигът на специалисти също започва да става критичен, допълни тя. Павлова отчете, че близо една трета от лекарите са на възраст над 50 години, освен това голяма част от тях работят почасово.

Криза в бяло: Все по-малко млади лекари в страната ниНад половината медици у нас са на възраст над 55 години

Започнаха да се натрупват и финансови проблеми в общинските диагностично-консултативни центрове, каза още Павлова. Според нея за излизане от кризата е необходимо да има промяна в нормативната уредба, която да позволи общините да имат право да се грижат за своята собственост.

Лекари събраха пари за операция на възрастен пациентМъжът е психично болен и сестра му вече не може да се грижи за него

Недостиг има и на медицински сестри, и на акушерки, допълни Райна Бояджиева, председател на Районната колегия на Българската асоциация на специалистите по здравни грижи. Тя посочи, че във Варна най-възрастната работеща акушерка е на 78 години. Основните проблеми за намирането на кадри са ниските стартови заплати от 500 – 600 лева и липсата на ясна перспектива за развитие, посочи тя.

Използвани са материали на БТА
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре