Районната прокуратура в Русе е задържала за 72 часа мъж, разпространявал порнографски материали с непълнолетни.

Той е обвинен, че в периода от 16 декември миналата година до вчера разпространил по интернет около 7000 файла с порно снимки и видеофайлове с еротично и порнографско съдържание, като за създаването им са използвани непълнолетни, съобщиха от прокуратурата.

Мъжът е обвинен и за държане на марихуана - около 190 грама на стойност 1140 лева.

Акцията била извършена вчера под ръководството на прокуратурата. При претърсването на жилището били открити компютър и хард диск с 22 GB порнографски материали, както и наркотичното вещество.

При друга акция в Шумен беше задържан 27-годишен мъж за разпространение на файлове с детска порнография, съобщиха от пресцентъра на МВР.

Според събраните до момента данни, той използвал приложение за чат-комуникация, за да разменя файлове, съдържащи детска порнография, с други потребители с подобни интереси. Мъжът е разкрит, въпреки завидните му компютърни умения и опитите му да прикрива следите си във виртуалното пространство, уточняват от МВР.

Данните по разследването са разширени благодарение на сътрудничеството на спецполицаите от ГДБОП с техните канадски колеги.