Поправка в чл. 57 от Закона за отбраната и въоръжените сили, с която по-ясно да бъде определена помощта, която въоръжените сили може да оказват на МВР за охраната на границата в мирно време, са поискали всички парламентарни групи, съобщи пред журналисти заместник-председателят на парламентарната комисия по отбрана Валентин Радев (ГЕРБ), цитиран от БТА.

Поради усложнената геополитическа обстановка се налага, както много други държави направиха, там, където има миграционен натиск, да се използват по-активно въоръжените сили, посочи той.

Радев отбеляза, че инициативата за промените е на Министерския съвет и лично на премиера.

Предвижда се средствата за участието на армията в охраната на границата и логистиката да бъдат разпоредени от кабинета.

Каква сила ще бъде използвана ще бъде определено с акт на министъра на отбраната, уточни Валентин Радев.

Това се прави със съгласието на всички политически сили, сутринта спешно заедно със заместник-министъра на вътрешните работи Красимир Ципов и съветника на премиера Аню Ангелов, помолихме всички политически сили да подкрепят тези текстове, добави той.

Радев посочи, че досега под законопроекта са се подписали депутати от ГЕРБ, Реформаторския блок, Патриотичния фронт, ДПС, "БСП лява България", "Атака", БДЦ. От АБВ са потвърдили, че ще подкрепят измененията, очаква се техен представител също да подпише законопроекта.