Отиде си д-р Желю Желев. Първият демократично избран президент на България почина на 79-годишна възраст. Часове преди да ни напусне, д-р Желев се върна в сградата, чийто първи обитател беше като държавен глава.

Това се случи на обичайната среща, на която президентът Росен Плевнелиев събира тримата си предшественици. Сбирката преди два дни се оказа последна в този състав. След срещата Желев се върнал в офиса си и не се оплаквал от нищо.

Само след месец, на 3 март д-р Желев щеше да навърши 80 години. Той бе един от малцината, убедени, че политиката е призвание и граждански дълг.

И световните медии отразиха тъжната новина. Отиде си един от скромните герои, които свалиха комунизма в България, написа Франс прес.

Американският "Вашингтон поуст" коментира, че изборът на Желев за президент е бил логичен - интелектуалец без комунистическо минало.

Мистическа фигура

Желю Желев е избран за президент след демократичните промени и остава на този пост 7 години. Той е един от най-изявените дисиденти още през 70-те и 80-те.

„Той беше мистическа фигура през 70-те и 80-те години, ние знаехме за Желю Желев преди да го познаваме”, спомня си Михаил Неделчев.  

Желев е изключен от БКП заради книгата му „Фашизмът", забранена през 1982 г., но разпространявана нелегално.

След 1989 г. той застава начело на Съюза на демократичните сили. Три години по-късно "бащата" на синята идея е поставен в изолация от своите заради критики, свалили от власт първото правителство на СДС.

До края на мандата си като президент той не се поддаде на суетата от почестите и предпочиташе природата пред резиденциите.

„Желю Желев олицетворява съпротивляваща се България и това беше много важно, за да се промени по някакъв начин представата, че България е просто най-верният сателит”, категоричен е Неделчев.

Според бившия председател на парламента Александър Йорданов, Желю Желев винаги е бил на страната на обикновения човек и е един от малкото наши политици, които не са се облагодетелствали от властта.

30 години по-късно

Трийсет години по-късно Велислава Дърева се завръща за първи път на малка софийска улица. В сградата на втория етаж е живеело семейство Желеви. В кухнята се говорело за промени, а противниците на тогавашната власт били добре дошли.

„Освен това едновременно пускахме транзистора и чешмата, за да не ни записват, след което се оказа че нашите усилия са били напразни, защото Димитър Иванов, който наричахме Митьо Гестапото си призна, че е сложил бръмбар в крака на масата.", спомня си Дърева.

Когато се запознала с Желю Желев, никак не си е представяла точно така човека написал „Фашизмът”: „Изведнъж обаче се оказва, че човека, който виждам е човек с искрящи сини очи, не беше побелял още тогава, малко непохватен и страшно добър човек."

Велислава Дърева е останала да живее в малкия апартамент на Чавдар Войвода. Квартирант без наем, а входната врата винаги била отворена. Сега тя е заключена: „Ако използваме тази заключена врата като метафора много врати сега пред България са заключени."

Дърева и Желев остават приятели и след като става президент. Тя не му спестявала критиките, но той не се обиждал. А властта така и не го променила.

Трябваше да им дойде на гости

Днес в родното му Веселиново, Шуменско, чакаха Желю Желев да им дойде на гости.

Как ще го запомни братовчедка му Марина Радева? „Само с добро и като първия демократично избран президент, честен, добронамерен, всеотдаен и готов да помогне на всички, включително и на мен ми е помагал”.

Желю Желев ще бъде погребан с държавни почести в с. Грозден, Сунгурларско, където е гробът на съпругата му Мария.

Опелото му ще бъде на 1 февруари в катедралния храм Александър Невски от 12:00 часа. На този ден по традиция от няколко години се почитат жертвите на комунистическия режим у нас.

  • Станка Желева: Сълзите ви ми показаха добротата, която баща ми винаги е търсил в хората
  • България се сбогува с президента Желю Желев (ОБОБЩЕНИЕ)
  • Спомен за президента Желю Желев (ВИДЕО)
  • Бог да прости на лицемерите
  • България се прости с Желю Желев (ОБЗОР И СНИМКИ)
  • Плевнелиев за Желев: Истински държавник и обединител на нацията
  • Племенницата на Желев: Не е лесно да сме добри
  • Ден на траур в памет на Желю Желев (ГАЛЕРИЯ)
  • Книга за съболезнования за Желю Желев на „Дондуков” 1
  • Световните медии за Желев: Отиде си един скромен герой