С участие в Глобалната инициатива "Клинтън 2014" започна посещението на президента Росен Плевнелиев в Ню Йорк. Той е на четиридневна визита за срещата на върха по въпросите на климата и 69-тата сесия на Общото събрание на ООН.

След участието в инициативата "Клинън 2014", която беше закрита за медиите, президентът се срещна с българска общност в консулството в Ню Йорк. В изказването си той осъди политиката на Русия в Украйна.

„Украинската криза променя всичко... И тези зелени човечета с едни калашници организираха един незаконен референдум, на база на който беше анексирана територията на една независима и суверенна държава като Украйна... И ние си задаваме въпроса кога руските партньори ни излъгаха и кога казаха истината”, коментира президентът

Българският държавен глава се обяви срещу строителството на АЕЦ "Белене". Той подчерта, че проблемите на енергетиката трябва да бъдат приоритетни за новото правителство след изборите.

„Колкото по-скоро когато се създаде новото 43-то Народно събрание очаквам да има дебат, и то експертен какво точно смятат да направят българските политици в енергетиката и как смятаме да интегрираме всички тези мощности и да си дадем сметка, че най-смисления подход е не да харчиш милиарди, а да икономисваш милиарди”, подчерта той.

Утре Плевнелиев ще се срещне с президента на Египет Абдул Фатах ал Сиси, а за сряда е предвидена двустранна среща с президента на Украйна Петро Порошенко.

Арестувани след протеста

В понеделник хиляди хора от цял свят се обявиха за спешни действия за овладяване на климатичните промени. Според организаторите 310 000 души са взели участие в шествието в Ню Йорк. Около сто от тях арестувани късно след деня, след като блокираха за часове уличното движение около нюйоркската фондова борса в Долен Манхатън.

Демонстрацията под името "Наводни Уолстрийт" осъждаше финансовия елит заради приноса му в промените на климата. За няколко часа вчера демонстрантите спряха движението по улица "Бродуей", опитваха се да премахнат полицейски метални барикади, а след като бяха отблъснати с лютив спрей, седнаха на земята и служителите на реда ги оковаваха и отвеждаха един по един.