На консултативна среща в Министерството на вътрешните работи беше обсъдена обстановката в съседна Македония, където тази вечер нахлуха протестиращи и при сблъсъците бяха ранени депутати.

В срещата в МВР са участвали вицепремиерът и министър на отбраната Стефан Янев, вътрешният министър Пламен Узунов, ръководители на структурите в областта на сигурността.

Те са направили анализ и оценка на ситуацията и на възможните варианти за нейното развитие.

Постоянното наблюдение на процесите ще продължи. Оценката към момента е, че не съществуват непосредствени рискове.

Предвидени са допълнителни мерки за реакция, които да бъдат приложени при необходимост.

Лидерът на ГЕРБ и бъдещ премиер Бойко Борисов обяви, че следи с тревога ситуацията в парламента на Македония. 

Tой е провел телефонни разговори с лидерите на СДСМ Зоран Заев и ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски преди насрочената за утре лидерска среща при президента на Македония Георги Иванов.

По време на разговорите Бойко Борисов е призовал за запазване на конституционния ред и спокойствието в Македония, както и за намирането на демократично и конституционно решение на проблемите и недопускане на насилие

„Призовавам гражданите да запазят спокойствие и да не се поддават на провокации”, написа по-рано Борисов във „Фейсбук”.

„Възстановяването на законовия ред е единственият начин за вземане на правилни решения в напрегнатата ситуация. Демокрацията и законът са верният път към решаването на кризисната ситуация. Европейската интеграция е гарант за сигурност и просперитет. България ще продължи да подкрепя Македония за пълноправно членство в ЕС и НАТО”, допълни той.