В централата на вътрешното министерство се създават антидатирани документи и такива с невярно съдържание, за да се прикрият грешките на униформените при операцията срещу Петко Петков в Лясковец. Това заяви бившият шеф на НСС Атанас Атанасов в студиото на „Тази сутрин”.

При щурма срещу дома на психично болния мъж загина един спецполицай, а трима бяха ранени.Вчера главният секретар на МВР Светлозар Лазаров хвърли вината върху двама оперативни работници от Велико Търново, които на своя глава отишли да снимат апартамента на Петков ден преди операцията.

Николай Радулов, който е бил на позицията на Лазаров коментира, че щом се налага използването на СОБТ, би трябвало спецотрядът сам да си е направил разузнаването, а не да разчита на стари данни и информация от местните формирования. Освен това, по думите му, няколко дни преди щурма, укрепеното жилище на Петков е трябвало да е под постоянно наблюдение.

Според Атанасов, в момента в силовото ведомство се фалшифицират документи именно, за да се скрие от проверката на инспектората за пропуснатото разузнаване в Лясковец. Той допълни, че не е работа на СОБТ да се занимава с лица с психични отклонения.

Ексшефът на НСС беше категоричен, че акцията е проведена изключително некомпетентно, но в момента „всички се хвърлят да спасят зетя на Камен Пенков” (Лазаров е женен са дъщерята на бившия зам.-министър в кабинета „Станишев”-б.р.). „Кадровата политика на това правителство е нещо ужасно, не минава даже през партийни централи, има задкулисна банка кадри”, заяви Атанасов.

Журналистът Иван Бакалов на свой ред заяви, че при акцията в Лясковец се виждат години на неефективни действия от страна на МВР и липсва подготовка на всички нива в системата.

Кой?

По време на изслушването пред вътрешната комисия на парламента вчера депутати попитаха дали единият от търновските антимафиоти наистина е бившият бодигард на Бойко Борисов Павел Ангелов, като Светлозар Лазаров потвърди тази информация, а Кирил Добрев от левицата съзря саботаж от страна на опозицията.

Според Атанасов и Радулов става въпрос за театър, базиран на подготвени от МВР опорни точки. „Схемата е „нека сега Бойко Борисов да доказва, че има сестра”, а знаем, че той има”, коментира ексшефът на НСС.

Радулов посочи, че тези, които прехвърлят вината за провала в Лясковец върху агенти на Бойко Борисов, всъщност удрят вътрешния министър Цветлин Йовчев, който му беше съветник по въпросите на националната сигурност.

В края на интервюто двамата специалисти поставиха любопитен въпрос – кой или кои в сегашното ръководство на МВР в миналото си на действаща барета е охранявал Мето Илиенски и Красимир Каменов – Къро.

"Тези твърдения са абсолютни лъжи и клевети. Охранявал съм не Мето Илиенски, а Сретен Йосич в ареста на Транспортна полиция при изпълнение на служебните ми задължения като служител на Специализирания отряд за борба с тероризма", заяви още в края на м.г. Лазаров.

  • Две години след Лясковец: Семейството на Емил Шарков още търси виновните (ОБЗОР)
  • Майката на Емил Шарков пита кога ще има осъдени МВР шефове
  • Доживотен затвор за стрелеца от Лясковец
  • Днес четат присъдата на стрелеца от Лясковец
  • Защитата на стрелеца от Лясковец: Медиите предрешават делото
  • Милена Шаркова: Въпросът "как си" беше най-омразният
  • Вдовицата на Емил Шарков: Никой не призна вина за Лясковец
  • Две паметни плочи за спецполицая Емил Шарков
  • Искам да го видя в съда този човек
  • Лазаров още не знае защо е уволнен шефът на "Криминална полиция"