Жителите на Куклен излязоха на протест срещу плановете за изграждане на инсенератор за изгаряне на човешки останки в близост до градчето.

Снимка: bTV

Екологичната обстановка в града и околията и без това е влошена заради намиращите се в близост големи заводи, ще се влоши още от разширяването на пътя Пловдив – Асеновград, затова местните не искат да се изгражда още едно замърсяващо съоръжение, каза Димитър Трендафилов от инициативния комитет.

Снимка: Райна Зайкова

Други протестиращи посочиха, че земеделието е основен поминък на хората в града и подобно съоръжение ще им навреди, както и че ще се срине имиджът на града.

От общината обясниха, че проектът е на етап обществено обсъждане и то е насочено за 28 февруари, а според оценката за въздействие на околната среда инсенераторът няма да причини допълнително замърсяване.

Вижте повече във видеото:

Представител на фирмата инвеститор не успя да убеди събралите се пред общината хора, че съоръжението ще пречиства въздуха.

„Ако представлява заплаха за вас, няма да бъде довършено, но вече е започнато“, каза адв. Петьо Божков.

Видео:Майките разказаха,че децата им боледуват заради мръсния въздух.

„В никакъв случай тези филтри няма да работят, на нас това ни е ясно. Орган, който да ги контролира, едва ли ще има наблизо“, коментира Величка Димитрова.

На протеста присъства и Румяна Самоковарева – кмет Крумово, което е в близост до бъдещия крематориум. тя каза, че там се прави подписка против проекта.

Вижте повече във видеото: