България е в капана на зимата, обстановката в цялата страна е усложнена. Освен обилния снеговалеж, на места има много силен до бурен вятър и се образуват виелици и навявания. 

Най-високата степен на предупреждение за опасно време – червен код, е в сила за областите Кърджали и Смолян, където се очакват повече от 50 сантиметра сняг.

В последните часове рязко се влоши обстановката в Североизточна България. Видимостта е силно намалена. В Добричко започна затваряне на пътища.

От 7 ч. сутринта на тел. 112 са постъпили 460 сигнала за влошена пътна обстановка.

Няма бедстващи хора и затворени пътища за леки автомобили, но такива има за тежкотоварни, каза регионалният министър Николай Нанков.

Той информира, че на магистрала „Тракия” има 8-километрова колона в района на Пазарджишка област, заради катастрофирал тир. Министърът изрази недоволство от почистването в тази област и посочи, че ще има наказани не само почистващи фирми, но и от администрацията.

Нанков съобщи, че вече са преодолени проблемите заради обилния сняг от тази сутрин на магистрала „Люлин”. По останалите магистрали няма затруднения.

Над 1700 машини са ангажирани със зимното почистване в страната, каза министърът и призова хората да тръгват на път, подготвени при зимни условия и ако нямат спешни причини, да отложат пътуването.

Над 180 машини почистват в столицата, а обстановката продължава да е усложнена заради снега, каза столичният кмет Йорданка Фандъкова.

„Синята” и „зелената” зона временно са отменени. Причината е, че Центърът за градска мобилност не може да осигури снегопочистване на паркоместата в малките улици.

По данни на снегопочистващите фирми над 1020 души разчистват тротоари, подлези и спирки, снегонавяванията обаче продължават и това създава допълнителни трудности, отбеляза Фандъкова. Разчистването на столичните улици ще продължи и през нощта.

Фандъкова призова всички собственици на сгради да се погрижат за почистването на тротоарите пред сградите.

Код червено в Кърджалийско изкара всички снегорини, но това не направи пътищата по-проходими. Заради опасни заледявания на пътя  за Ардино катастрофираха две коли и снегорин, което наложи пълното затваряне на отсечката до опесъчаването ѝ. Заради непочистен път едно селско училище не отвори днес , а в няколко други часовете бяха намалени.  За да не закъсат линейките в преспите, болните на хемодиализа бяха транспортирани в областната болница предварително.

В Смолянско снегът не спира вали, около 30 см е натрупаната снежна покривка.

Заради обилния снеговалеж от утре е обявена дървена ваканция за учениците в Смолян, Девин, Борино, Доспат, Мадан, Рудозем и Баните. Всички ученици се очаква да се върнат на училище най-рано в петък, когато се очаква снеговалежът да е спрял.

В Северозапада въпреки забраната да се движат през целия ден тирове блокираха трафика на Е-79 между Мездра и Ботевград. Изнервени, водачите на камиони слагаха вериги и обвиняваха пътните власти. Най-тежка е ситуацията в община Оряхово заради обилен снеговалеж и навявания. Там навсякъде учениците са в тридневна ваканция.

Заради снега отмениха „зелената зона” и в Стара Загора.

Затруднено е преминаването през граничните пунктове, като най-тежка е ситуацията на границата с Гърция и с Македония.

Времето се дължи на циклон, който започна от Средиземноморието и в момента се намира над южните части от Балканите. Пътят му продължава на изток – североизток. Очаква се до края на вечерта да стигне Черноморието. За по-обилен снеговалеж привечер трябва да се готвят Бургас и на юг в Източна България. Когато всичко това отмине, нов циклон, с почти същия път и интензивност, ще е причина страната да побелее наново през нощта срещу сряда и в сряда.