На фона на надигащата се тема за криминализиране на комунистическите символи двама убедени комунсити заявяват, че това е режимът, който би спасил света.

Спас Спасов и Стефан Петров отвръщат на удара на Методи Андреев. За тях сърпът, чукът, петолъчката и останалите символи на идеологията, която изповядват са сакрални, а не престъпни. Вярват, че комунизмът ще спаси света, затова двамата другари искат да отговорят на господин Андреев.

Според тях това е била идеология на репресии, има много мъка и черни петна, но не повече от фашизма. Те потвърждават, че това е буржоазната пропаганда, която се опитва да приравни фашизма и комунизма, обявявайки и двете за тоталитарни режими. И по време и на двете идеологии хора се лежали в лагери, хора са били репресирани и смазвани.

Спас Спасов коментира, че и по време на буржоазната революция е имало не по-малко репресии. Така наречения червен терор започва, след като има бял терор като защитна реакция.

Стефан е на 23 г. и се учудва от информацията за семейства, репресирани от режима и казва, че не знае откъде се е появила тази информация. Не може да пренасяме автоматично днешните ценностни системи, върху едно време, което е било доста по-сурово, казва той.

„Отидете пред НДК, знаете стената дето е с тъй наречените репресирани от комунизма. Избройте ги, че далеч не са 300 хил, а около 6 хил. Там ще намерите  имената на палачите на ястребинчетата, примерно. Или убийците на братя Кукарешкови. На човек с такава психика каквото и да му кажеш е излишно. Лошото е обаче, че управляващите го взимат на сериозно и се водят по неговия акъл”, казва той.

Животът на убедения комунст оказва се не е лесен. „Светът е отвратителен този груб материализъм, не този, в който ние обясняваме живота Наричат ни терористи, убийци, не знам какво. Докато ние сме представители на най-хуманната идеология. За единение на хората, без мизерстващи”, категоричен е 60-годишният Спасов.

Петолъчката за един комунист е посред тях символ на международната работническа солидарност. „Това е Гьобелсова борба, която се води срещу нас. Не е с факти с някакви логически аргументи, с пропагандни работи, които нямат общо с реалността. Това е толкова абсурдно, че не трябва да му се обръща внимание, ако не беше сериозна темата”, казва той.

Стефан е от движение „23 септември”. Комунистите се събират предимно в апартамента на Спас Спасов.          

Въпреки убежденията се случва да гледат американски филми,а светът според тях трябва да е по-справедлив, без бедност и войни.