Кметът на Харманли Мария Киркова обяви, че общината ще се противопостави по всякакъв начин срещу планове за разширяване на центъра за мигранти. На извънредна пресконференция от кметството в града огласиха становището си относно инвестиционното намерение за закупуване на нови фургони.  

От Държавната агенция за бежанците обаче са категорични, че центърът в Харманли няма да се разширява.

От там посочват, че постъпилият в община Харманли инвестиционен проект е финансиран от Фонд “Убежище, миграция и интеграция“, Спешни мерки 2015.

Процедурата за изпълнение на проекта е стартирала в началото на 2016 г., но заради обжалване на решението за избор на изпълнител договорът е сключен едва през април тази година.

От областната администрация в Хасково също отричат информацията за разширяване на бежанския център в Харманли и казват, че поръчката е стара.

По думите на Киркова в 16:30 часа вчера в общината е бил внесен инвестиционен проект на Държавната агенция за бежанците /ДАБ/. Той предвижда изграждане и монтаж на 50 контейнерни жилища за по 8 души, спомагателни помещения и собствен водоизточник.

Стоя зад всички харманлийци. Никой от нас не желае увеличаване на капацитета на институцията с още 400 души, заяви Мария Киркова, цитирана от БТА.   

Според нея, ако на проекта бъден даден ход, капацитетът от 2700 души сега ще нарасне на 3100 и така съотношението на мигрантите и местното население ще е почти едно към четири, което е неприемливо.

Ръководството на общината обсъжда да даде отказ на съгласуването на проекта в установения 14-дневен срок, а главният архитект да не издаде разрешително за строеж, предупреди Киркова.

По думите й други опасения на гражданите на Харманли са, че с идването на летния сезон мигрантският поток ще се увеличи и центърът ще се препълни.

„С изграждането на фургонното селище не се разширява капацитетът за настаняване на териториалното поделение, а се компенсират организационно-логистични потребности, свързани с местата за настаняване в центъра”, посочват от Агенцията за бежанците.

Част от сегашните помещения за настаняване ще бъдат преустроени в зали за провеждане на обучения по български език, занимания с деца и социално-адаптационни дейности за лицата, търсещи закрила, допълват от ДАБ.

В момента видимо в бежанския център се строи, въпреки че няма издадено разрешително за строеж, предаде коресподентът на bTV в региона. Според ДАБ обаче не става дума за реално строителство, а за предварителни дейности.