В Долни Дъбник на една и съща улица през няколко къщи живеят двама от осъдените търговци на гласове в района.

Нано Танев, кандидат за общински съветник през 2015 г. е дал на четирима души между 30 и 60 лв., за да гласуват за определен кандидат-кмет, подкрепен от една партия. Бил кандидат за общински съветник, даже го избрали.

Присъдата обаче му отрязала пътя към местната власт. Като видя екипът на bTV Танев се скри, а роднините му атакуваха екипа ни.

Негов близък дойде да ни обясни версията на осъдения търговец. „Натопили са го, подаден е фалшив сигнал”, пояснява той.

„Тук не се продават и купуват гласове, нещата стават по друг начин, ма как да ти обясня… Това е измислено от големите партии”, допълва той.

Обясняват ни, че делото било скалъпено. В документите по делото обаче четем, че е осъден условно на 11 месеца и че за срок от три години няма право да заема изборни длъжности.

През няколко къщи, на същата улица е била арестувана и Зоя Ахмедова, която на предишните парламентарни избори също купувала гласове за една от партиите. Цената на вота е била 30 лв. на глас през 2014 г. 64-годишната Зоя също е признала вината си и е осъдена, но сега има друга версия за случая.

„Не съм признала, никакво споразумение не съм сключила. Казах, че раздавам пари за байрама, друго не мога да ви кажа”, каза Зоя пред камерата ни.

Сега тя членува в друга партия, не в тази, за която е работила преди, но като всички осъдени търговци е предупредена от полицията, подписала е протокол и ако я хванат в нарушение ще я пратят в затвора.

По делото така и не е установено откъде са дошли парите за доказано купения вот в Плевенско. В повечето случаи търговците обясняват, че са дали свои пари назаем или че ги раздават за байрама. Затова и делата у нас обикновено стигат до най-ниското ниво на дилърите в махалите. От прокуратурата признават, че делата са малко, разследват се трудно и рядко стигат до съд.

„За тях вероятно е по-допустимо да получат 50 или 100 лв. и да гласуват за когото си решат”, заяви пред bTV Румяна Арнаудова.

Като се стигне до съд много от гласоподавателите се отмятат, за да нямат проблеми с търговците. „Има случаи, в които дадените пред орган на досъдебното производство показания от свидетели по един или друг начин в съдебната фаза на процеса се опровергават. Свидетелите могат да решат да не говорят или да говорят за нещо друго”, поясни Светослава Цонева, зам.-председател на плевенския районен съд.

Така на практика се оказва, че търговията с вот е безнаказана заради малкото заловени и символичните наказания, които получават в съда.