Според Агенцията по заетостта:
В България има 25 000 свободни работни места
В промишлеността се търсят 2500 работници, 1200 са били необходимите кадри в търговията, а в държавната администрация - 1000
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 4
  • 1
    0
Работници в строителството - 1
Снимка: архив

Свободните работни места в България от началото на годината са 25 000 по данни на Агенцията по заетостта.

На първичния пазар на труда са били заявени близо 9000 вакантни постове, а частният бизнес е търсил около 5 500 работници. Най-много – 2500, са били свободните работни места в сферата на промишлеността, 1200 са били необходимите кадри в търговията, а в държавната администрация са търсили около 1000 служители.

Вакантните работни места в 31 страни в Европа от началото на годината към 20 март са близо 1,5 милиона, сочат данните на Европейската мрежа за заетост, цитирани от БТА. Малко над един милион са търсещите работа с предложени автобиографии в европейския портал, а близо 30 000 са регистрираните в мрежата работодатели.

През миналата година от предложения за работа в европейския портал за заетост са се възползвали над 1 500 българи, като най-предпочитани дестинации са били Германия, Испания и Португалия. Само в Испания са отишли на сезонна работа за бране на плодове над 1000 българи, като кандидатите за работа са били близо 4 000.

В България през миналата година разрешение за работа са получили близо 600 чужди граждани, като 350 от молбите са били за нови разрешения, а останалите са били продължени.

Според данни на европейската статистика най-много свободни работни места е имало в Малта, Дания, Белгия и Великобритания. Най-малко са били свободните позиции в Португалия, Италия, Гърция, Полша, Латвия и Кипър.
За България, Унгария, Румъния, Франция и Люксембург делът на свободните работни места е бил 0,6 на сто.

Преодоляването на пречките пред икономическата миграция е един от основните приоритети на ЕС в борбата с безработицата.

  • 1
    0
Още по темата
4 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре