Ще предприемам кампания, с която да запознаем всички европейски институции с казуса КТБ, а целта ни е отварянето на наказателна процедура срещу България. Това обяви председателят на Асоциация на пострадалите от КТБ (АПКТБ) Божидар Томалевски след заседание на общото събрание на организацията, предаде БГНЕС.

Томалевски каза още, че пострадалите са решили да сезират главния прокурор Сотир Цацаров, защото са нарушени и човешките им права и правото им на собственост. АПКТБ ще заведе и дело за дискриминация.

Председателят на АПКТБ каза още, че вложителите във фалиралата банка не са равнопоставени. Той съзря и порочна практика в това да се работи с външни юридически лица.

Според Томалевски, никой не казва какъв процент държи Фондът за гарантиране на влоговете в банките и какъв – вложителите. Томалевски покани всички да се съберат пред КТБ във вторник, 12 май, в 11:00 ч., за да пият кафе и да протестират.

Председателят на НДСВ и бивш евродепутат д-р Антония Първанова заяви на свой ред, че грабежът на вложителите в КТБ, е възможен единствено и само с участието на държавни институции. "Ще сезираме главния прокурор и за действията на БНБ", поясни тя.