Уволняват дежурния екип в „Пирогов”, върнал пациента, който почина
Вътрешната проверка в болницата установи неизпълнение на трудовите задължения. Проверката в „Александровска болница” пък не е намерила пропуски
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 1
  • 11
    2
Пирогов
Снимка: БГНЕС

Директорът на „Пирогов” проф. д-р Асен Балтов издаде заповеди за уволнения на служителите от дежурния екип, върнал 74-годишния пациент, който впоследствие почина, съобщиха от болницата.

На 16 септември Спас Добрев и съпругата му Евелина чакат близо час и половина линейка да се отзове на повикването им, а в последствие в две болници не искат да приемат пациента. Добрева написа открито писмо до здравния министър, след което последва проверка на болничните заведения.

Спас и Евелина Добрева

„Пирогов“

От „Пирогов“ признават, че са отпратили Добрев, който страда от тежка анемия със съмнения за онкологично заболяване.

В официално писмо до медиите от болницата обясниха, че вътрешната проверка е констатирала, че дежурният екип в кабинет №126 в спешното отделение не е извършил регистриране в болничната информационна система на докарания от екип на спешна помощ Спас Добрев.

Кой не си е свършил работата по случая с починалия пациент в София? Според бивш директор на „Пирогов” мъжът е отпратен от болницата от незаинтересованост към работата

Също така не са документирани резултати от извършен преглед и не са проведени лабораторни изследвания на пациента.

При проверката е установено неспазване на техническите и технологичните правила и неизпълнение на трудовите задължения на дежурния екип, посочват от „Пирогов”. Затова е издадена заповед за уволнение.

Евелина Добрева коментира пред bTV, че е удовлетворена, че вече има наказания.

Александровска болница

Проверката в „Александровска болница”, където впоследствие е откаран Добрев, пък е установила, че при тях пациентът е приет незабавно в спешното отделение в крайно тежко увредено общо състояние и веднага са започнати съответстващи на състоянието му медицински дейности.

Според вдовицата приемът всъщност е бил забавен.

От болницата отбелязват, че това е станало в 18:15 ч. – близо два часа след първоначалното повикване на линейката. Лечението на Добрев в реанимацията започва в рамките на 15 минути, но пациентът умира два часа по-късно, казаха от болницата.

„Констатациите от проверката са, че няма пропуски и грешки, както по-време, така и по-качество в оказаната медицинска помощ на починалия пациент“, заяви доц. Димитър Буланов, зам.-директор по лечебната дейност в УМБАЛ „Александровска“.

Доц. Димитър Буланов
Снимка: bTV

Спешната помощ

Д-р Даниела Мазганска, лекарят в линейката, която оказва помощ на Добрев, разказва, че пристига на петата минута, след като получава адреса от дежурните диспечери. Адресът обаче е забавен заради липса на екипи.

Признава, че за да приемат пациента в „Пирогов“, е излъгала, че линейката не е оборудвана. Но пак не го приели. Затова се отправили към най-близкото спешно отделение – в Александровска болница.

„Там пак беше – дали да го приемат, дали не знам си какво. В крайна сметка човекът изпадна на нашата носилка в клинична смърт“, разказа тя.

Д-р Даниела Мазганска
Снимка: bTV

 

„Св. Иван Рилски“

Дни преди да смъртта си Добрев е постъпил за лечение в болница „Св. Иван Рилски“. Два дни преди датата за изписване той по свое желание напуснал болницата, с уговорката да се върне на следващата сутрин за преглед. Той обаче не се явил, а няколко часа по-късно се стигнало до викането на линейка.

„Ако той е бил в болнично заведение, времето за реакция, за оказване на нужната му медицинска помощ, би било по-бързо отколкото в случая и това би повишило шансовете му за оцеляване“, коментира директорът на УМБАЛ „Св. Иван Рилски д-р Дечо Дечев.

Д-р Дечо Дечев
Снимка: bTV

Съпругата на Добрев отрича той да е трябвало да лежи в болницата и твърди, че е ходил там само два пъти през тази седмица за вливания.

Следващата седмица се очакват резултатите от проверката на здравното министерство.

  • 11
    2
Още по темата
1 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре