Уволнения и оставка след инцидента в тунел "Ечемишка" (ОБНОВЕНА)
Премиерът Огнян Герджиков освободи шефа на Пътната агенция и директора на "Автомагистрали"
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Тунел Ечемишка

Премиерът Огнян Герджиков уволни шефа на Пътната агенция инж. Дончо Атанасов и директора на „Автомагистрали” Парашкев Кръстев след инцидента в тунел „Ечемишка”, при който осветително тяло падна и уби жена.

Директорът на дирекция „Поддържане на пътната инфраструктура” към АПИ инж. Георги Златев сам е подал оставка.

Престъпната небрежност трябва да се санкционира, категоричен беше Герджиков.

Премиерът настоява да бъдат освободени от длъжност също директорът на областното пътно управление в София и началникът на районна пътна служба „Хемус”.

Братът на загиналата в тунела: Все още треперя, всичко стана за секунди Според него виновни за инцидента са тези, които поддържат магистралите

Герджиков е разпоредил пред регионалния министър пълен преглед на всички съоръжения по автомагистралите, включително тунели и мостове.

Огнян Герджиков и Спас Попниколов
Снимка: БГНЕС

Премиерът Огнян Герджиков допълни, че лично е поел ангажимент в понеделник, 13 февруари, магистрала "Хемус" да бъде отворена.

Малко преди да бъде освободен, се свързахме с вече бившия шеф на АПИ инж. Дончо Атанасов, който обаче не пожела да коментира. Вече бившият директор на дружеството “Автомагистрали”, ангажирано с поддръжката на злополучния тунел, също не пожела да коментира. 

Най-малко 4 инцидента има в тунел „Ечемишка” през последните годиниПо една от катастрофите с паднали осветителни тела Пътната агенция е осъдена от две съдебни инстанции

По-късно и двамата на отговаряха на мобилните си телефони. Вчера пред bTV директорът на „Автомагистрали” призна, че щателен оглед на злополучната тръба не е правен от 4 месеца, откакто другата е в ремонт.

Засега инж. Златев също запазва мълчание.

За нов председател на Пътната агенция служебният регионален министър Спас Попниколов предлага Пирин Пенчев. За изпълнителен директор на „Автомагистрали ЕАД” е предложен Валентин Николов.

На сайта на регионалното министерство беше публикувана оскъдна информация за новоназначените. Публикации в медиите обаче показват, че новият шеф на Пътната агенция Пирин Пенчев е бивш заместник директор на агенция "Пътища" по времето, когато начело на пътния фонд беше Веселин Георгиев, известен от скандала "Батко и Братко", когато на България бяха спрени средства по еврофондовете.

Това е и периодът, през който е сключен договор за ремонт за злополучния тунел, за което ви разказахме вчера в bTV Новините. Платени са авансово 2,4 млн.лева, но ремонт така и не е направен.

Новият шеф на Автомагистрали пък се връща отново в дружеството, защото през 2012 г. е освободен от тогавашния министър Лиляна Павлова.

  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре