Недостиг на персонал и охрана - това са предпоставките за сбиването, при което почина един от пациентите в психиатричната клиника в Курило. Инцидентите там се увеличават. Само за тази година три случая на насилие завършват с тежки фрактури и дори смърт.

Много често агресията в Курило е насочена към малобройния медицинския персонал, който, оказва се, няма как да се защити. В момента на смяна в отделението има само две санитарки, които се грижат за повече от 30 агресивни пациенти.

Няма желаещи, които да започнат работа в психиатричната клиника, защото заплащането е най-ниското в здравния сектор. Заплатите варират от 350 до 850 лв.

Санитарките Лидия и Христина разказват, че почти не минава ден, в който пациенти да не им налитат на бой. Двете се защитават сами, тъй като охрана изобщо няма.

Много от медиците напускат. Последната подадена молба е на лекар от днес, който си тръгва заради смъртния случай на негов колега в болницата.

„Този трагичен инцидент отново ни показа, че ние сме крайно недостатъчни като персонал, не можем да се справим”, каза Цветеслава Гълъба, директор на болница "Св. Иван Рилски".

Сградите, в които се помещава болницата, не са ремонтирани вече 15 години. В една от малкото бани в лечебното заведение, таванът наскоро пропада, навсякъде има мухъл, а душовете не работят.

„Нуждаем се от много големи промени. Трябва да се подобрят условията в болниците”, коментира проф. Вихра Миланова, национален консултант по психиатрия.

Медиците се надяват на реформа, която обаче към момента буксува

По повод ситуацията с недостига на кадри и мизерните условия, от здравното министерството отговориха, че в момента тече цялостна проверка в болницата в Курило. Щом тя приключи ще получим официално становище от ведомството.