Увеличава ли се страхът от бежанците у нас? Според проучване на БАН българите сме толерантни, но държим различните на разстояние.

След протестите в Харманли и София с искане бежанските центрове да са извън градовете и в Русе планират протест срещу създаването на лагер в общината. Въпреки че според данните на МВР, бежанският натиск у нас е с 30% по-малък от миналата година, страховете на много места остават.

Акрам е в България от 10 години и в момента учи медицина, а Мохамед е роден тук, учи финанси и играе футбол.

 „Аз живея тук с родителите ми, майка ми е със забрадка, в смисъл мюсюлманка и сестра ми също и ходят свободно. Имаше моменти , в които имаше проблеми, някакви хора издаваха проблеми с тях, но общо взето нормално живеем, нямаме никакви притеснения и това е”, споделя Акрам.

По думите на Мохамед хората интерпретират нещата, така че да се окаже, че всъщност се взимат от парите на пенсионерите, от здравна каса и се дават на бежанците. „В такъв случай няма как да няма омраза при положение, че все едно взимат вашите пари и ги дават на тези бежанци”, смята той.

„Българинът не приема различните в рамките на своето собствено семейство. Затова казано така - толерантен ли е - да. Вероятно българинът много трудно би проявил чисто поведенчески агресия към различния, но българинът няма да допусне и трудно допуска различни близо до себе си”, коментира  проф. Антоанета Христова - дир. на Института за изследване на населението и човека към БАН, провел проучването.

Още за страховете и какво ги поражда- в bTV Репортерите в 19:30