Утре ще стане ясно колко пари са нужни по новия закон за личната помощ, подготвен от националния омбудсман.

От днес и в Русе започна безсрочен протест на хора с увреждания и близките им.

„Всичко ни се събира общо 465 лв. Той е постоянно на памперси, постоянно на лекарства, трябва да се яде, има диетични, не може всичко, и с тези пари не мога да оцелея”, споделя Бакие Османова.

В София разговорите за пари със социалния министър продължиха.

„Всички тези сметки в крайна сметка може да се окажат без човека, който управлява хазната”, посочи омбудсманът Мая Манолова.

„Нямаме вариант да правим компромиси, както с държавните институции, така и с децата, така и с възрастните с увреждания”, коментира Росица Букова от "Движение на българските майки".

Според КНСБ ще трябват между 150 и 200 млн. лева, за да бъдат обхванати всички най-тежки случаи, които се нуждаят от чужда помощ.

„И когато говорим за бабата в селото, да е ясно как тези пари ще стигнат до нея и как ще й помогнат. И когато говорим за по-младия човек на 18 и половина години, да е ясно как на него ще му помогнат, за да се социализира”, заяви президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Според синдиката, законът за личната помощ няма да реши проблемите на хората с увреждания, а протестите ще продължат до приемането му, категорични са майките.