Успешно завърши 22-та национална антарктическа експедиция и на 3 март последната група с български полярници се завръща у нас, съобщава пресцентърът на Софийския университет "Св. Климент Охридски".

От СУ посочват, че на 25 февруари, след двудневно пътуване с чилийския военен кораб до съседния на Българската полярна станция остров Кинг Джордж и оттам със самолет, нает от португалската програма, осмината последни участници от българската експедиция са достигнали до чилийския град Пунта Аренас, разположен на Магелановия проток.

В последната група полярници са командирът на базата инж. Йордан Йорданов, лекарят Мартин Любомиров, енергетиците Станимир Модев и Константин Недев, геологът Камен Бонев, планинският водач и лодкар инж. Роман Едуард, строителят Николай Чальов и художничката-иконописка Ганка Павлова.

Десет дни преди отпътуването си от Антарктида, при изключително тежки метеорологични условия, българските полярници са успели да консервират базата за предстоящия продължителен зимен период.

През изминалия сезон нормалният живот на българската база беше непрекъснато затрудняван от обилните валежи, покрили някои от постройките със сняг от над 3 метра, посочват от СУ.

Въпреки трудностите и оскъдното финансиране по време тази експедиция, на базата ни заедно с българските учени са работили и изследователи от Монголия, Великобритания, Испания, Полша, Португалия и Турция. Техните научни проекти са в областта на геологията, геоморфологията, геофизиката, метеорологията, глациологията и медицината.

Художничката Ганка Павлова, чието пътуване е спонсорирано от родолюбиви българи, е успяла да изографиса иконостаса на построения по време на предишната експедиция параклис "Св. Иван Рилски". Догодина предстои и неговото освещаване. По маршрута Пунта Аренас - Рио Галегос - Буенос Айрес и Рим,българските антарктици се завръщат на 3 март у нас - в 18.00 ч. на терминал 2 на летище "София", съобщават от СУ.