Удвояване на усвоените европейски пари ще е целта на управляващите за тази година. Очаква се всички по-големи проекти ще бъдат договорени до изборите.

Стана ясно, че миналата година плащанията са скочили двойно, а от европейските програми най-добре се развива програма "Транспорт". Най-изосъаващата е програмата "Околна среда".

Общо са изплатени почти 5 и половина милиарда лева, което е една трета от средствата, с които България разполага в периода до 2013-та година.

Европейската комисия вече ни е възстановила близо 3 и половина милиарда от тях. Договорен е вече целия финансов ресурс за периода - това са близо 16 милиарда лева.

„Да, разбира се, договарянето не е най-важното - това, че сме договорили нещо все още е различно от това да сме го платили или както казва един колега- едно е да тръгна към планетата Марс, съвсем друго е да кацна там. Само че аз казвам - за да кацнеш на Марс, все пак трябва да излетиш”, коментира министърът по управление на евросредствата Томислав Дончев.

„За 2012 г. България не позволи загуба на средства по нито една от оперативните програми”, допълва Карина Караиванова, зам. министър на финансовото министерство.