Главният секретар на МВР и шефът на ДАНС вероятно ще бъдат сменени. Това е последният сигнал, които излъчиха управляващите след вчерашните им разминавания по въпроса с оставката на вътрешния министър Веселин Вучков, която хвърли в шах правителството и депутатите, които официално крепят мнозинството.

„Неговото уверение и вярвам убеждение (на Борисов – бел.ред.) е, че в тази ситуация трябва да бъдат сменени вътрешният министър и главният секретар, и шефът на ДАНС”, заяви в парламента пред журналисти съпредседателят на Реформаторския блок Радан Кънев, който снощи е имал дълъг разговор с премиера.

Той подробно изложи позицията си, че моментът за тази оставка е бил възможно най-неподходящият с оглед посещението на президента на Азербайджан и на шефа на ФБР. "Това обуславя в голяма степен решението му да не продължава с министър Вучков. Като имаме предвид, че става дума за министър на ГЕРБ, не мисля, че би трябвало ние да се намесваме персонално във въпроса”, каза още Кънев.

В същото време в телевизионно интервю вицепремиерът по коалиционните въпроси Румяна Бъчварова също намекна, че двамата висши началници в службите, които станаха повод за оставката на Вучков, ще бъдат сменени. „Премиерът никога не е казвал, че няма да смени Лазаров и Писанчев. Ще ги смени в момента, когато прецени, че е най-подходящо. Рано или късно такава промяна ще има”, коментира Бъчварова.

Сигналите, които Борисов излъчва чрез Кънев и Бъчварова, коренно се различават с позицията му и публичните му изявления. Премиерът никога не е заявявал гласно, че ще смени Лазаров и Писанчев. Напротив – той каза, че е доволен от тях и сне отговорността им от скандала с разработката „Червеи”, свързан с източването на информационната система на МВР.

Бъчварова определи като „елементарни” обясненията за зависимост на Борисов от ДПС, която пък крепи Светослав Лазаров и Владимир Писанчев на постовете им.

  • Борисов зове министрите: Когато си давате оставки, давайте ги накуп
  • Бъчварова оглави МВР, Вучков бе освободен
  • Веселин Вучков: Няма нищо драматично в оставката ми
  • "Екзотичното хрумване" Румяна Бъчварова сменя Веселин Вучков (ОБНОВЕНА)
  • МС внесе предложение за освобождаването на Веселин Вучков
  • БСП не планира вот на недоверие след сътресенията в сектор „Сигурност”
  • Бъчварова ще работи със заместниците на Вучков
  • Цветанов не говори с Плевнелиев за новите шефове в МВР и ДАНС, Борисов - вероятно
  • Оттеглянето на Лазаров и Писанчев: Натиск или достойна постъпка
  • Светлозар Лазаров и Владимир Писанчев подадоха оставки (ОБНОВЕНА)