Управителката на "Маркет линкс", юристка и хигиенистка отиват на съд за продажба на бебета, съобщиха от прокуратурата.

В края на юли миналата година ДАНС задържа трите жени, за които службите смятат, че са участвали в организирана престъпна група.

Според обвинителния акт, престъпната схема е била замислена през септември 2013 г. от Цветелина Стоянова, бивш съдружник на вътрешния министър Румяна Бъчварова в агенцията.

Групата намирала бременни жени без брак или разделени със съпрузите си, които не желаели да отглеждат децата си. Уговаряли да им платят между 6 и 10 хиляди лева. Трите жени прибирали бъдещите майки в домовете си и се грижили за тях до деня на раждането. А след това предавали детето на новите родители.

"Маркет линкс" застава зад Стоянова

„Напълно подкрепяме Цветелина Стоянова и вярваме, че нейната невинност ще бъде доказана по категоричен начин в съда”, обявиха от социологическата агенция в съобщение за медиите. От него се разбира, че обвиняемата продължава да е част от екипа, но по собствено желание е излязла от управлението.

От „Маркет линкс” напомнят, че „работното обвинение” към Стоянова е било повдигнато преди година и на две инстанции е било отхвърлено като несъстоятелно, а Апелативният специализиран наказателен съд е отбелязал, че няма доказателства за организирана престъпна група.

По-късно днес дойде и позиция от вътрешния министър Румяна Бъчварова, която уточнява, че няма участие в "Маркет линкс" от 2009 г., като от тогава с Цветелина Стоянова "са поели по различни професионални и лични пътища".

"Въпреки липсата на връзка или отношение по случая на Стоянова, вицепремиерът би искала да се възползва от случая да подчертае своята увереност в обективността и  справедливостта на българския съд, както и да изрази убеденост, че Цветелина Стоянова ще може да докаже своята невинност", става ясно от съобщението.