„Трябва да ви кажа, че контрола така не става. Това е братовчедска история. Тук съм чувал лично аз как шефът на РЗОК от даден град се обажда да пита нашите контрольори – кога ще дойдете, чакам ви. Тоест всичко е вързано.” Това казва управителя на НЗОК проф. Камен Плочев на заседанието на Надзорния съвет на касата на 13 септември става ясно от стенограмата.

Плочев предлага на надзорниците два варианта за решение – първият  е външна структура(фирма или да се създаде агенция) да поеме контрола, което по думите му е революционно, но ще бъде ефективно. Другият вариант – смяна на кадрите. Управителят на касата обаче уточнява, че много трудно се намират кадри и предлага да им се изплащат стимули спрямо приноса, за да може да намерят повече хора.

Изказването на проф. Камен Плочев е в контекста на доклад на председателя на Надзорния съвет на фонда Кирил Ананиев, изпъстрен с  критики към контрола. Докладът беше разгледан и приет от надзорниците на заседанието на 13 септември. „Този доклад е точно в стила, който аз обичам – точно, разбрано, няма жалост, това е истината”, казва Плочев. Той заявява, че трябва да се смени устройствения правилник на НЗОК и да се сформира изцяло нова структура, която да е по-оперативна.

„Като съм водил разговори с Министерството на здравеопазването това да сме в три блока, в шест апартамента, да се разхожда тази администрация, това да се прекрати. Т.е. да се премести касата на едно място и да видим кой какво работи и какво не работи. Аз сега не знам кой е на работа и кой не е на работа. Няма как да го открия. В тази улица един блок, в другата улица втори блок, в третата улица – трети блок. Как да разбера кой е на работа и кой не е? Просто е безумие това”, казва още проф. Плочев.

Председателят на Надзорния съвет Кирил Ананиев заявява,  че подкрепя казаното от Плочев. „ Казал съм го няколко пъти – направете ефективно съкращение на персонал, никой няма да вземе парите за разходи за персонал и вдигнете заплатите на тези, които работят, защото при нас идват най-некадърните, които не са си намерели място при изпълнителите на медицинска помощ”, обяснява Ананиев пред надзорниците.

„Абсолютно съм съгласен. На първия дирекционен съвет казах – напишете ми какви проблеми имате. 100 на 100 – малко хора и малки заплати, което не е вярно, защото аз минах по блоковете и гледам как по прозорците стоят 2 – 3 и пушат непрекъснато. Уверявам ви, колеги, това просто е безумие”, допълва проф. Камен Плочев.

Проектът на нов устройствен правилник на НЗОК ще бъде готов до края на месеца, става ясно още от стенограмата.