Университетска структура по Закона за висшето образование, трябва да сте наясно, че това е една държава в държавата. Самоуправството е напълно възможно, имало е такива случаи – помним от преди години в Свищов. Законът за висшето образование позволи това – тази академична автономност да се превърне в слободия.

Това коментира в предаването „Тази сутрин“ по bTV д-р Емануил Найденов от гражданската инициатива „Млади лекари за ново здравеопазване“.

„Имаше ангажимент от кабинета „Борисов 2“ с министър Танев и ресорния зам.-министър, който беше и служебен министър в правителството на Герджиков да се направят промени в тази насока. Актуалният министър беше секретар във всичките тези правителства. Какво се случва не мога да ви кажа, но мисля, че ефектът го няма за момента“, добави той.

Миналата седмица ДАНС и Прокуратурата влязоха отново в Медицинския университет (МУ) в София заради подозрения, че студенти от страни извън ЕС се записват проформа, за да получат гражданство и да работят други професии.

Снимка: bTV

Одитният доклад на Министерството на образованието и науката преди около две години внесе съмнение за такива практики. Дали са изчистени, защо сега ДАНС, ГДБОП влизат отново показно в МУ – предстои и държим да научим. И името на университета да бъде изчистено, каза Найденов. Той добави, че доколкото разбира, става въпрос за нови случаи.

Когато системата се изгради в някакъв порочен вид, тя има механизми да се запази, но пътят е един и се надявам проф. Златков да работи по него, за да бъдат изчистени всякакви съмнения и ако има виновни, те да получат наказания, каза гостът.

В отговор на въпрос Найденов посочи, че образованието на един чуждестранен студент в МУ струва десетки хиляди евро.

Вижте целия разговор във видеото: