За първи път в България лекари успешно оперираха дете с над 100 градуса изкривяване на гръбначния стълб. След тежката операция 5-годишната Стела вече е добре и е с цели 9 сантиметра по-висока.

Стела се ражда с тежко генетично заболяване - „неврофиброматоза", което води до тумори в главния и гръбначния мозък. Родителите й забелязват признаците години по-късно – когато вече е на 3 годинки.

И родителите й тръгват по лекари. Започват изследвания и дори консултации с германски лекар. А с времето изкривяването на гръбнака се увеличава.

Процедурите нямат ефект до момента, в който семейството не среща д-р Васил Яблански.

Снимка: bTV

Той е първият, който установява и казва на родителите, че детето има сколиоза.

Доцент Яблански е оперирал вече над 100 деца с тежки изкривиявания на гръбначния стълб. При всички тях обаче са нужни повторни операции заради растежа на тялото. С времето поставените в гръбнака импланти трябва да се коригират оперативно.

Снимка: bTV

Ако бяхме използвали такава технология и при Стела, на нея й предстояха още 8 до 10 операции, за които тя да минава 1 или 2 пъти годишно, казва д-р Яблански.

Ето защо операцията на Стела е уникална и първа по рода си в България. Лекарите й спестяват допълнителните интервенции с помощта на нов вид импланти, които могат да се коригират неоперативно.

Благодаря Ви за златните ръце, казва Стела на д-р Яблански.

Снимка: bTV

По света иновативните импланти се прилагат на деца от 2014 г. Стела е първото българско дете с тях. Фондът за лечение на деца поема разходите за скъпите импланти.

На Стела й предстои още една операция, но чак когато стане тийнейджърка. А дотогава ще се радва на детството си.

Вижте повече във видеото: