Уникална изложба на художника Стефан Десподов се открива в Народния театър
Той е едно от най-големите имена в съвременното българско изобразително изкуство
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    0
Стефан Десподов - изложба

Народният театър е домакин на уникална изложба. Тя включва 21 творби в памет на големия художник-плакатист Стефан Десподов.

Той е едно от най-големите имена в съвременното българско изобразително изкуство и по-специално в областта на сценичния плакат. На тази изложба негови колеги си спомнят за Стефан Десподов с усмивка, с малко тъга, но преди всичко с огромно уважение към неговото творчество.

Стефан Десподов - изложба

Дори хората, които не ходят на театър, са виждали сценичните плакати на Стефан Десподов, твърдят колегите му.

Творбите, изложени във фоайето на Народния театър, са своеобразен поклон пред таланта на художника, прочут по целия свят.

Стефан Десподов - изложба

„Преди 1 година точно имах честта да открия негова изложба в Москва и се оказа, че той е изключително познат там като автор. И изложбата, която беше в Музея на театъра, беше препълнена залата от негови колеги”, каза проф. Божидар Йонов.

Стефан Десподов - изложба

Платната, посветени на Десподов, показват различни страни от характера му - чувството за хумор, иронията и самоиронията, умението да кажеш много с няколко щриха на четката.

Стефан Десподов - изложба

„Най-голямата сила на плаката е това, че неговата галерия е улицата. Щом като той е на улицата, трябва за секунди да провокира зрителя и той да запомни за какво става дума”, допълни проф. Йонов.

Изложбата е част от международното триенале на сценичния плакат и ще продължи в Народния театър до края на октомври.

Стефан Десподов - изложба

Международното триенале на сценичния плакат се открива на 7 ноември и ще продължи до края на месеца. Автори от 24 държави ще представят своите най-добри произведения, а публиката може да ги разгледа в галерията "Квадрат 500" в НДК.

Стефан Десподов - изложба
  • 0
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре