Варна пое щафетата на полицейския протест. Основните искания са свързани с доходите на служителите на реда.

В морската столица се събраха около 200 служители на Областната дирекция. На патронния празник на пожарникарите на днешната дата там има и десетки огнеборци. Всички те настояват за повишаване на основните доходи с 15 до 20%. Едно от другите искания е за нови униформи.

Всеки български полицай познава поне по един шивач в последните 5 години – откакто повечето не са получавали униформа.

Някои от служителите на реда признават, че не са взимали униформа от 2011 г. например. Казват също, че понякога срещат и съжаление от страна на гражданите. 

34 000 летни униформи ще трябва да бъдат произведени за нуждите на МВР. Процедурата за избор на доставчик е вече в ход, резулатът се очаква.  В габровска фирма са изпълнили поръчка за изготвяне на летните униформи за полицаите през 2015 г. Сега отново кандидатстват, а цената засега е търговска тайна.

„Това е най-масовата униформа, това е летният костюм. Той е изработен от памукполиестер,  с високи устойчивости”, коментира търговският директор Гроздан Стоянов. 

Проблемът е, че досега винаги се планира само по една лятна дреха. Един служител обаче не може всеки ден да ходи на работа с една и съща.

За компенсация на кръпките в последните 4 години дисциплинарни наказания за неопрятен външен вид не се налагат, споделят полицейски служители.

От Синдикалната федерация на служителите в МВР зявиха, че са изпратили нотариална покана до министър Валентин Радев за определяне на дата за започване на преговори, тъй като изказванията му, че се среща с техни представители, не отговаряли на истината.