Бяха много тежки 36 часа, но човек, когато реши нещо, го прави. Най-важното е, че помогнахме на тези готини малки герои. Аз само бягам, те са героите. Това каза ултрамаратонецът Красимир Георгиев след като бяга на пътека 36 часа в подкрепа на децата, победили рака.

През изминалото денонощие бяха събрани няколко хиляди лева, с които българчета ще отидат на световната олимпиада за деца, преборили рака.

„Беше тежко, беше ужасно тежко през нощта, но екипът ми беше с мен. Беше ясно, че аз ще ги завърша, не е само до мен, а до хората, които имаш до себе си, и най-важното – всички тези, които ме поддържаха постоянно. Знаете колко хора дойдоха да ме подпрепят и това е важното, защото без това не бих се справил”, каза той със сълзи в очите.

Снимка: Ладислав Цветков

Ултрамаратонецът беше категоричен, че ще остане в България и допълни, че първото нещо, което ще направи, като се прибере, е да се изкъпе.

За да издържи изпитанието, се е подготвял с много бягане на пътеки и плуване.

„Това беше по-трудно от психологическа гледна точка. Не бях си помислял, че ще бъде толкова тежко психически. Но аз постоянно си тренирам, сега знам какво се изисква, за да направиш такова нещо. Екипът ми се грижеше за мен през цялото време и да са живи и здрави, защото без тях, не бих просъществувал и първия час”, допълни той.

Вижте как завърши изпитанието:

За 33 часа Красимир Георгиев измина 220 км. През нощта болки в корема създадоха трудности за спортиста, а през деня имаше проблеми и с коляното, но и това не го разколеба.

Красимир обаче отдавна знае какво е да си предела на силите.

Изминал 216 км в Долината на смъртта при изключително високи температури и с голямо изкачване, но признава, че сегашното изпитание е по-трудно.

„Там може да излезе малко вятър, за да ти помогне, може да мине облак, а тук е еднаква температура, еднаква влажност, това наистина не помага на всичко това”, каза Красимир.

Снимка: Ладислав Цветков

За непрекъснато бягане е нужна и храна, но в малки порции.

„Картофи, месо малко яде, обича топено сирене, авокадо, краставици. Правим разни неща, които да са на хапки, за да са лесно смилаеми и да яде по-бързо”, обясни кинезитерапевтът Димитрина Сивкова.