EVN България внесе в ДКЕВР искането си за промяна на цените на тока за периода от 1 април до 30 юни 2013 г., съобщават от компанията.

Според тях това може да стане без крайните клиенти да бъдат засегнати. „Вариантите, при които се увеличават цените за крайните клиенти, считаме за неприемливи от гледна точка на защита на техните интереси“, коментира Йорг Золфелнер, председател на управителния съвет на EVN България Електроснабдяване.

Причините за внесеното искане са липсата на компенсации от „Национална електрическа компания” (НЕК) ЕАД към EVN Електроснабдяване за около 125 млн. лева, които водят до загуби за компанията.

Задълженията са натрупани заради изискването за задъжително изкупуване на енергия от възобновяеми енергийни източници (ВЕИ), енергия от комбинирано производство на електрическа и топлинна енергия както и промените в начина на компенсиране на това изкупуване.

Размерът на задълженията се е трупал за периода от юли 2012 г. до февруари 2013 г. и ако енергийният регулатор не промени механизма за компенсиране, то до края на юни тази година задълженията ще надхвърлят 222 млн.лв, посочват от EVN.

“Дружеството не е против „зелената“ енергия, а е против действащия механизъм, по който се компенсират натрупаните разходи от задължителното изкупуване на енергията от ВЕИ и който превръща компанията в безлихвен кредитор на енергийната система на България”, се казва още в съобщението.

В заявлението до ДКЕВР от EVN посочват, че съществува необходимост от ревизия на резултатите за постигнатата цел от 16% енергия от ВЕИ в брутното национално потребление, предвид инсталираните мощности за производство на енергия от ВЕИ, които само на лицензионната територия на дружеството надвишават 600 MW. Според данните на регулирания пазар за вторта половина на миналата година има силен спад на количествата изкупена електрическа енергия. „Това се дължи на намаленото потребление на електрическа енергия в страната. В същото време обаче значително е нараснало производството и съответно закупеното количество електроенергия от ВЕИ”, смятат от дружеството.

Компанията обяви решението си да внесе в ДКЕВР това искане миналата седмица. Тогава от дружеството обявиха, че растящите загуби ще доведат до невъзможност за обслужване на задълженията им и сигурността на доставките ще бъде застрашена.

  • Президентът издава указ за изборите за кмет на Варна
  • Варненци ще избират кмет на 30 юни
  • Бдение в памет на Пламен Горанов в 5 града
  • От юли пада монополът на ЕРП-тата
  • ЕС се намесва, ако България застраши ЧЕЗ
  • Варненци поискаха оставката на общинарите с торба охлюви
  • До два месеца ДКЕВР решава за лиценза на ЧЕЗ
  • Протестиращите от палатковия лагер във Варна обявиха гражданско неподчинение
  • ЧЕЗ отказа да плати обезщетения за токов удар, оправда се с буря
  • ДКЕВР съставила 23 акта на ЕРП-тата, съдът ги отменил