Започна укрепването на опасния скален тунел по пътя Айтос – Провадия. Той се намира на пътя между Бургас и Варна и затварянето на участъка предизвика опашки и изнерви шофьорите.

Ремонтът обаче е повече от необходим. Тунелът е толкова тесен, че в него може да се движи само едно превозно средство, обикновено – по средата. Дълъг е 16 метра. Изсечен е в скала преди близо век и никога не е бил ремонтиран. Укрепителните мерки се изчерпват с мрежи и огради, но от скалата продължават да падат камъни.

Затова работата започна с премахване на дърветата и събаряне на опасните скални късове. След това алпинистите ще опънат нова предпазна мрежа.

Съоръжението се намира между две села и местните хора са притеснени, че постоянното минаване на камиони под него може да доведе до по-сериозен инцидент.

„Искаме тунелът, ако има възможност, да се премахне. Да го гърмят“, обясни кметът на с. Билка Мехмед Ахмед.

„Едно премахване ще бъде възпрепятствано отново от отчуждения, тъй като образувалите се отвесни скатове са в чужда територия“, обясни обаче инж. Митко Порязов, директор на Пътно управление – Бургас.

Тунелът ще бъде укрепен допълнително и разширен, но на по-късен етап. Има проект и за рехабилитация на 40 километра от пътния участък, за което все още чака одобрение.

Ремонтът обърка плановете на хората, които не бяха чули за него.

Вижте повече във видеото:

Ремонтът ще продължи до сряда включително. До тогава участъкът няма да е изцяло затворен, а движението ще се спира между 8:00 и 10:00, 11:30 и 13:30 и 15:00 и 17:00 ч. Ако бързат, шофьорите може да ползват алтернативния път за Варна през Обзор, а за Шумен – през Ришкия проход.