Военни учения ще се проведат на територията на Западна Украйна след седмица. В тях ще участват 1 300 военнослужещи от 15 страни, сред които и България.

Заминават 35 български бойци от 101-ви алпийски батальон.

Нашето формирование ще е взвод в една от украинските роти от многонационалния батальон.

В учението ще вземат участие сили от 13 държави, сред които Украйна, Съединените щати, Румъния и Испания.

Алпийският ни батальон изпълнява задачи в силно пресечена местност, тежки климатични условия и на ски, с използване на алпийски способи, както виждаме и от кадрите.

Другите държави, които ще участват, са Украйна, Азербайджан, Канада, Грузия, Германия, Румъния, Великобритания, Латвия, Литва, Молдова, Норвегия, Полша, Испания и САЩ, а също представители на НАТО, посочва ИТАР-ТАСС, като се позова на говорителя на европейското командване на въоръжените сили на САЩ Грегъри Хикс.

Ученията ще бъдат в Яворов, на около 60 километра от Лвов, уточни говорител на Пентагона.

200 американски парашутисти ще участват в международните учения от 13 до 26 септември, известни с името „Бърз тризъбец 14", съобщи Пентагонът. Това са парашутисти от 173-а въздушно-десантна американска бригада, базирана в Италия, поясни полковник Стивън Уорън, говорител на Пентагона.

Американските сили ще участват и в друго учение следващата седмица в Черно море заедно с украински военни.

Какво представлява учението Rapid Trident?

Учението Rapid Trident цели да подкрепи оперативната съвместимост между Украйна, САЩ, НАТО и страните членки на програмата Партньорство за мир, пише в официалния сайт на Армията на САЩ в Европа.

Учението подкрепя Националната годишна програма на Украйна за постигане на оперативна съвместимост с НАТО, а също и ангажиментите по линия на годишния план НАТО-Украйна, пише още в сайта.

От 2011 г. Rapid Trident се провежда всяка година в района на гр. Яворов в Лвовска област, Западна Украйна. Но тази година обстоятелствата са различни. Учението, първоначално планирано за юли, съвпада със срещата на върха на НАТО в Уелс, на която основна тема ще бъдат ситуацията в Украйна и отношенията на Алианса с Русия.

То също така съвпада с намерението на САЩ да изпрати стотици американски войници, самолети и бойна техника в съседна Полша и в Прибалтийските републики за нови учения през октомври.

  • Русия е главният враг на Украйна, се казва в новата украинска военна доктрина
  • ЕС удължава с шест месеца санкциите заради конфликта в Украйна
  • Бан Ки Мун осъди възобновяването на насилието в Украйна
  • Порошенко пак поиска да бъдат разположени миротворци в Украйна
  • Порошенко обвини Путин, че "иска цяла Европа"
  • Порошенко: Няма гражданска война в Украйна, има окупирана територия
  • Драматично видео показва как се нарушава примирието в Украйна
  • Ройтерс: Русия разполага тежка военна мощ на границата с Украйна
  • САЩ дадоха нови кредитни гаранции на Украйна
  • Президентът на Украйна подписа спорни закони за десъветизация на страната