В списъците, публикувани от „Уикилийкс”, според които ЦРУ е следяло хиляди телефони и смарт телевизори чрез зловреден софтуер, попадат и 148 IP адреса в България.

ЦРУ е наблюдавало адреси и на Софийския университет, българската стокова борса, закритото вече Министерство на администрацията, една банка и фирма „Лирекс” – единствената, която е кандидатствала пред ЦИК да осигури машини за гласуването на предстоящия парламентарен вот.

Според някои експерти разузнаването на САЩ е използвало тези IP адреси, за да следи и атакува трети компютри или системи. Специалистът по киберсигурност Ясен Танев обаче е категоричен, че изтеклите в „Уикилийкс” данни са далеч от сериозния кибершпионаж.

Снимка: Getty Images/Guliver Photos

„ЦРУ за първи път изостава в играта за следене на кражба на данни, защото в корпоративния свят кражбата на данни е нещо, което се случва ежедневно”, пояснява Танев.

Мотивите на ЦРУ за наблюдаване на интернет доставчици и телекомуникационни компании Танев обяснява с елементарен пример: „Ако бих искал да се огледам и да видя какво правят 200 души, много по-лесно би ми било да се кача на високо и да превзема някое стратегическо съоръжение на интернет доставчик”.

Фирмата „Лирекс”, която попада в списъците на „Уикилийкс”, работи и в сферата на киберсигурността. Те имат американски партньори, разработват IT стратегии за много институции у нас, включително и за МВР. От компанията обясниха, че публикуваните им 7 IP адреса са достъпни за всеки.

„Това са открити системи, те не могат да ги използват за атаки”, категоричен е Боян Янчев от „Лирекс”.

Отвъд океана ФБР и ЦРУ вече започнаха криминално разследване как сайтът „Уикилийкс” се е сдобил с изтеклите документи.

Засега американската разузнавателна агенция не коментира дали публикуваните данни са автентични.