Преподаватели работят като представители на туристическа фирма, докато са на училищен лагер. По този начин се заобикаля Наредбата за детски и ученически отдих. Разследване на bTV разкри детайли около престъпната схема.

Сигналът беше подаден от родители и ученици от Перник. Ако учениците не бяха се оплакали от условията в хотела, никой нямаше да разбере как се заобикалят наредбите.

В началото на седмицата деца между 8-ми и 11-ти клас от Професионалната гимназия по икономика в Перник заминават на летен лагер в Приморско. С децата пътуват и три учителки. Нито директорът на училището обаче, нито от Регионалния инспекторат по образование знаят за организираното пътуване.

Според Наредбата за ученически отдих и туризъм именно тези институции трябва да контролират отдиха на учениците.

С пристигането част от децата са разочаровани от условията в хотела, в който са настанени.

„Нашият син е алергичен към мухъли и точно поради тази причина ни се обади, че няма възможност да се спи, защото се задушава...”, коментира Ива Маринова, родител на един от учениците.

След оплакването родителите започват да търсят отговорните институции. Изненадата им е голяма: „Парите се събират тук, на територията на гимназията по икономика, от госпожи, които са учителки в същата гимназия и останахме с впечатлението, че лагерът се организира тук до сутринта, когато отидохме до РИО и разбрахме, че тая екскурзия изобщо не съществува... „

Оказва се, че няколко учителки заедно с 52-ма ученика от техникума и още 30 от други училища са на „организирано туристическо пътуване". Преподавателките са в платен отпуск по време на почивката.

„Ние в момента не сме служители на училището, а на агенцията, ние сме посредници между туроператорската агенция, родители и ученици”, коментира Венета Миткова, преподавател по български език и литература в Професионалната гимназия пред bTV.

Според учителките редът за провеждане на ученически отдих не е заобикалян.

Представител на фирмата отказа да коментира дали получава възнаграждение за това, че уреждат екскурзия с над 80 ученика.

 „Категорично това е направено в разрез с разпоредбите и закона за туризма и наредбата за провеждане на ученически отдих и туризъм, поради което ние ще упражним контрол...”, категорична е Ваня Коконова - началник на Регионалния инспекторат по образованието.

След оплакването част от учениците са преместени в друг хотел, а някои вече са се прибрали. За останалите над 70 ученика летният лагер продължава.

От Министерството на образованието и науката признаха, че за първи път се сблъскват с подобна схема и започват проверка.

Комисията за защита на потребителите също открива нередности.