От днес в училищата и детските градини се въвеждат нови правила за хранене. Всички продукти трябва да отговарят на Българския държавен стандарт (БДС), като изискванията са включени в наредбата за безопасността и качеството на храните.

Училищата и детските градини имаха едногодишен период, в който да изразходват храните, извън утвърдения стандарт.

„Всичко, което трябваше да се изчисти от складовете, като храни, неотговарящи на новите изисквания, беше премахнато и в този гратисен период въведохме храненето по Български държавен стандарт“, обясни директорът на VIII СОУ „Ал. Пушкин“ във Варна Светлан Илиев.

Оказва се, че с въвеждането на по-качествени храни повече деца се хранят в училищните столове.

Училищата обаче трябва да следят кой е производителят и какъв е срокът на годност на храните. Освен това месните продукти и заготовки, сиренето, кашкавалът и киселото мляко трябва да са по утвърдения стандарт. В консервираните храни пък не трябва да има забранени консерванти, оцветители и подсладители. Хлябът също трябва да отговаря на определени стандарти.

Не всички училища в страната разполагат със собствена кухня и повечето разчитат на кетъринг. Въпреки това директорите обещават, че няма да правят компромис с качеството. Цените обаче вероятно ще се повишат.

Доставчици обясниха, че още при сключването на договорите с търговците са включили изискване продуктите да са по БДС, така че няма да компенсират по-скъпите продукти с количеството.