Мащабно антитерористично учение се проведе снощи в столицата. Безпрецедентни мерки за сигурност блокираха НДК и центъра на столицата за над 4 часа.

Учението започна минути преди полунощ. За съвсем кратко време районът около двореца на културата беше отцепен.

На „терен" са изкрани полицейски, пожарни и военни екипи. Медици направиха импровизиран лазарет направо пред НДК, който приемаше ранените в учението.

„Целта на действията е да се оцени възможността за реакция, координация и обмен на информация в реално време. Тренировъчните действия са по предварително изготвен сценарии. Предприети са всички необходими мерки за осигуряване на реда в столицата и не нарушаване на инфраструктурата в столицата. Отново призоваваме гражданите да проявят търпение и разбиране при евентуално причинено неудобство”, каза Михаела Михайлова от пресцентъра на МВР.

А неудобство за гражданите не липсваше. Те се оплакваха пред камерата на bTV, че никой не им е обяснил какво се случва.

Подстъпите към НДК също бяха блокирани. В продължение на 4 часа затворени бяха булевард "Витоша", "Фритьоф Нансен" и „Патриарх Евтимий”, а полицаи има на всички основни места. Най-потърпевши от акцията бяха хората, излезли да се забавляват.

Освен в НДК учение имаше и в метростанция „Константин Величков". Цялата мащабна антитерористичната акция приключи в 3:30 след полунощ.

Учението продължава

Зам.-главният секретар на МВР Георги Арабаджиев каза пред bTV, че учението не е приключило, като предстоят занятия на други места.

"В плановете всичко е разписано, всичко е добре обмислено – в най-близка до реалната обстановка искаме да изпитаме нашите сили как взаимодействат", посочи той.

Според него нашите власти действат не по-зле от партньорските служби.

Арабаджиев заяви, че "Европол" са поискали съдействие от нашата страна.

Правим всичко не по-зле от нашите партньори

Европол са поискали съдействие