Ученици, учители и родители в Сливен на протест в защита на училище
Реформа предвижда сливане и закриване на училища
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 4
    0
Протест в Сливен
Снимка: bTV

Подписки и протести бяха организирани в няколко сливенски училища срещу планираната реформа в образованието. Тя е най-мащабната за последните 30 години и предвижда затваряне или сливане на учебни заведения.

Едно от протестиращите училища е 10 СОУ „Йордан Йовков“ в кв. „Българка“. Директорката Диана Кънева разказа пред bTV, че в петък е била извикана на среща при зам.- кмета, на която ѝ било съобщено за реформата, съгласно която училището трябва да се влее в друго училище и всички учители и ученици трябва да бъдат преместени в по-малка сграда.

Протест в Сливен
Снимка: bTV

По думите ѝ това преобразуване чрез вливане е възможно само когато едно училище бъде закрито и преобразувано в друго. Още по-смущаващ е фактът, че ще бъде закрито средно училище „Йордан Йовков“ и ще бъде открито друго средно училище – т.е. ще правим едно и също и нещо няколко пъти, каза тя.

Затова тази сутрин ученици, родители и учители излязоха на протест, а във фоайето на училището се събира подписка.

Децата непрекъснато задават въпроси, непрекъснато стоят под напрежение, все едно сме си загубили училището“, казва Мария Грунова, която е учител в СОУ „Йордан Йовков“.

Подготвя се закриване или сливане на емблематични училища в СливенВ града вече се събират подписи срещу предвидената образователна реформа

Ина Николова, която е старши експерт в Община Сливен, обясни, че реформата е предложена с три цели – да се премине към едносменен режим, който трябва да е факт до 2020 г., да се увеличи броят на децата, обхванати в системата на образованието, и за по-ефективно използване на сградния фонд. В случая със СОУ „Йордан Йовков“ сградата е голяма, но не се използва ефективно, посочи тя.

Протест в Сливен
Снимка: bTV

Има разлика между вливане и сливане, 10 СОУ ще бъде слято в друго училище, това няма да засегне учениците и училището – те ще продължат да учат и работят в новото училище, каза още Николова.

Кънчева контрира училището работи ефективно, а що се отнася до едносменния режим – към него е преминато преди осем години. Според нея базата е апетитна за други интереси.

И в други сливенски училища учениците са организирали подписки.

Реформата, предложена от Общината, тепърва трябва да мине през обществено обсъждане, а гласуването в Общинския съвет ще е през февруари.

Вижте още във видеото:

  • 4
    0
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре