Преди броени дни беше първият работен ден на новите 240 депутати в 44-тия парламент на страната. В симитлийското село Долно Осеново обаче също заработи нов парламент. А представителите му са учениците в основно училище „Св. Паисий Хилендарски“.

На точно 130 километра от сградата на Народното събрание, в класната стая на 3-ти „А“ клас се провеждат избори.

Снимка: bTV

Рая и Марина са сигурни, че трябва да се гласува.

„Защото народът трябва да си избере своя водач или президент! Ако се гласува, така ще се избере нещо ново!“, обясняват избора 9-годишните момичета.

Снимка: bTV

В основното училище в Долно Осеново има „Партия на умните“. Еми Емилова обещава, че ако спечели изборите, ще направи промени в образованието – ще замени хартиените учебници с таблети.

Снимка: bTV

Ана Церовска от „Партията на смелите“ залага на спорта в предизборната си реч: „Обичам спорта и спортистите, затова искам във всяко училище да бъде изграден физкултурен салон и вътрешен басейн“.

Снимка: bTV

От „Партия на работливите“ ще задължат момчетата да окопават дръвчетата в училищния двор и да помагат на учителя при носене на дневника.

Възможен избор за третокласниците са и „Партия на послушните“ и „Партия на справедливите“.

Изборите се провеждат честно, а вотът определи победител – Лоренцо Соколов от „Партията на послушните“.

Снимка: bTV

Децата в III „А“ клас обаче не са сигурни, че искат да станат депутати, когато пораснат.

„Не ми харесва. Защото трябва да нареждам на хората всички закони“, обяснява Еми. А Рая се опитва да си представи как изглеждат истинските депутати: „Ами, човек, който е интелигентен и обича да нарежда, но обича работата си и е истински влюбен в нея“.

Мария обаче знае какво иска да промени, ако вземе властта: „Бих променила използването на много количество ток“.

Малките парламентаристи и техните избиратели знаят много добре какво е парламент, конституция и демокрация.

Снимка: bTV

„Това са теми, които имат за цел да подготвят децата в бъдеще като едни активни граждани на страната ни. Това е първият публичен форум за тях. Форум, в който те могат да изявят себе си и да опознаят света играейки. Първият път, в който чуха израза „ролева игра“, първият въпрос беше „С ролери ли ще играем?“, разказва за идеята началният учител Йорданка Николова.

Класът, който беше разделен на работници, пенсионери и безработни, успя да създаде конституция на класа – с права и задължения на ученика. Първата задача на новите депутати беше да разпределят „националното богатство на страната“. Малките народни представители бяха справедливи и богатство от бонбони имаше за всеки.

Снимка: bTV

А в края на първия работен ден положиха клетва – да изпълняват съвестно задълженията си към класа.

Вижте повече във видеото: