Ученички от Благоевград са избрани да представят страната ни в световно състезание по речи и дебати в САЩ. Момичетата са отличени сред ученици от цялата страна, но за да заминат, са им нужни средства.

Преди месец Нели Величкова, Магдалена Танчева и Стефани Чобанова взимат участие в национално състезание по речи и дебати.

Нели и Маги участват като дует и избират темата за домашното насилие.

„Избрахме сериозна тема и точно тази тема е именно затова, че това е проблем, на който според нас не се обръща достатъчно внимание, а има много хора, които са подложени на тормоз”, обясни Маги.  

„Винаги е било наша голяма мечта да стигнем до финалите, които ни изпращат в Америка, където е световното състезание, подготвяхме се с много часове, много се трудихме”, допълни Нели.

Мечтата им се сбъдва наполовина. Печелят състезанието, с което получават възможността да участват на финала в Бирмингам. Необходимата за заминаването им сума е 5000 долара. Част от парите е събрала езиковата гимназия.

„Засега сме събрали по 1500 долара на човек, които покриха изцяло билетите и транспортните такси, но все още остават 2000 долара, които да съберем”, обяснява Маги. 

Стефани печели състезанието като самостоятелен играч. Половината от средствата за нейното пътуване са събрани - също от училището и дарители.

„Аз се занимавам с речи и дебати от 5 години и това винаги е било най- голямата ми мечта, така че очаквам да се представим наистина добре”, казва тя.

Трите момичета трябва да заминат на 18 юни, ако успеят да съберат необходимите средства.

Ето и банковите сметки, на които може да им помогнете:

IBAN Нели Кирилова Величкова: BG77STSA93000023232920

Стефани Чобанова: BG07 UNCR 7000 1520 4937 62