Убил ли е делтапланеристът Стайко Иванов македонеца Киро Тодоровски?
Близо 500 души са подписали петиция за възобновяване на делото срещу него заради пропуски на съда и прокуратурата
  • Последни
  • Най-четени

Коментари: 0
  • 0
    1
Стайко Иванов
Снимка: bTV

Дело за убийство, извършено преди 20 години, да бъде възобновено заради съществени пропуски на съда и прокуратурата – това искат в петиция близо 500 души.

Стайко Иванов
Снимка: bTV

Случаят е на Стайко Иванов – делтапланерист, излежаващ присъда за убийство на македонец.

Съмненията на приятелите му, че делото е гледано не по правилата предизвика реакцията на член на Висшия съдебен съвет – Галя Георгиева.

Вече ви разказахме историята на Стайко Иванов, осъден на 8 години затвор за убийството на македонеца Киро Тодоровски.

Стайко Иванов – история като филмов сценарийДелтапланеристът излежава присъда за убийство, което твърди, че не е извършил. Осъден е, след като решава да си търси правата. Приятелите му организираха подписка с искане за преразглеждане на делото

Делтапланеристът се качва на автостоп при Тодоровски на 11 май 1997 г., а по време на пътуването македонецът е застрелян, докато шофира. За извършител е посочен Иванов, без да бъде намерено оръжието, без да има мотив и със спорна експертиза на доказателствата за стрелбата.

Стайко Иванов
Снимка: bTV

В същото време никой не разследва защо микробусът, в който е станало убийството има тайници за контрабанда, какво е правил убитият в България, участвал ли е в контрабанден канал, както и има ли трети човек, който се е качил на стоп в буса и е стрелял.

Стайко Иванов
Снимка: bTV

Разследването продължава 10 години, а делото е прекратено. Иванов започва да съди държавата за това, че е държан в ареста месеци наред без доказателства. Малко по-късно делото срещу него е възобновено. Негови приятели поискаха то да бъде преразгледано заради пропуски.

През годините по делото се произнасят общо 13 съдии, спирано и възобновявано е, връщано след препоръки на ВКС за отстраняване на неточности.

Членът на Висшия съдебен съвет Галя Георгиева потвърждава присъдата "виновен" като  съдия в пловдивския апелативен съд след назначаване на комплексна експертиза.

Стайко Иванов
Снимка: bTV

По думите й експертизата изключва присъствието на трети човек в автомобила и доказва, че Тодоровски е убит от човека, който е бил на предната седалка.

Съдия Георгиева твърди, че противоречие между експертизите няма, въпреки че преди да разглежда делото, в становище на института по криминалистика се задават въпроси за различния химичен състав на частиците открити под ноктите на осъдения и от раната на убития. При Стайко е намерено веществото барий. Съдията прави предположение, че барият се изпарил.

„Експертизата, която назначихме ние в лицето на балистика, обясни защо – барият е по-устойчив и се е задържал…”, твърди съдията.

„Защо не са изследвани тайниците на микробуса, защо микробусът и трупът са върнати месец след злополуката, кой е разпоредил връщането? Ето това са въпроси, които нито съдът, нито прокуратурата са поставили”, казва адвокатът на Стайко Иванов Пламен Димитров.

Пламен Димитров, адвокат, Стайко Иванов

По думите на съдия Георгиева в тайниците не открито нищо.

„Нека да не изпадаме във филми. Вие гледате криминални филми… Не мога да коментирам нещо, което съм счела, че няма отношение към делото”, коментира тя.

Според съдия Галя Георгиева случаят със Стайко Иванов е изяснен, а авторството е неоспоримо. Показването на подобни казуси пък било удар срещу съдебната система и влияело на имиджа й.

  • 0
    1
Още по темата
0 Коментара
  • Най-старите отгоре
  • Най-новите отгоре