Български туроператор изостави 31 ученици в Испания. Групата е на екскурзия с автобус в Лорет де Мар. Фирмата „Гъливер травел” е заплатила само първите две нощувки - една в Хърватия и една на местна земя. После децата са били настанени в пансион за бежанци.

Пред bTV зам.-директорката Хриси Войнова от Националната финансово-стопанска гимназия в София, откъдето са децата, обясни, че учениците, които са от 8,9 и 10 клас, са добре и се полагат всички усилия, те да не усещат липсите. Децата едва вчера са научили, че има някакъв проблем с пътуването им.

Зам.-директорът обясни, че в училището са разбрали по новините тази сутрин за това, че не са преведени парите за екскурзията и веднага са се свързали с колегите си в Испания.

„Уведомили сме инспектората, че децата ще пътуват”, каза Войнова, като допълни, че родителите на децата са сключили договорите с фирмата. „Маршрутът е много дълъг и не можем да носим отговорност за некоректността на фирмата”, посочи тя.

От гимназията са опитали да се свържат с фирмата, но не са успели. Все пак колегите им в Испания са получили уверение, че нужните пари ще бъдат преведени до 11,30 ч. българско време от „Гъливер травел”.

За случая е уведомено посолството на България в Мадрид, като испанска полиция разследва случая. Министерството на външните работи също е търсило туроператора, но и оттам не са успели да се свържат с него. „Гъливер травел” е лицензирана фирма, която присъства в списъка на образователния инспекторат.

Екскурзията е трябвало да продължи до 14 юли, но учениците и родителите им искат да се приберат възможно по-скоро и пътуването вероятно ще бъде приключено преждевременно, каза Войнова.