Туристи с малки деца се изгубиха в Рила. Планинската спасителна служба в Благоевград започна издирвателна операция. Малко след 21 ч. те бяха локализирани от хеликоптер.

По информация на bTV става въпрос за петима души - четирима руснаци и българка, които тръгнали на поход от хижа „Иван Вазов” към Рилския манастир. Те са успели да се свържат по телефона със спасителите, били са притеснени и изплашени.

Четирима спасители ги издирваха цял ден. За издирвателната акция е поискан хеликоптер. Такъв се включи в издирването след 20 ч. и малко след 21 ч. изгубилите се са били локализирани от екипа в летателното средство.

Хеликоптерът обаче не ги е прибрал, защото не е успял да кацне в местността. По тази причина той се е прибрал в авиобаза Крумово, а към туристите се движат спасителите.

Теренът е изключително труден и стръмен. Спасителите поддържаха цял ден връзка с българката по телефона, но в късния следобед батерията ѝ беше на привършване и разговорите бяха ограничени.

Към 19 ч. хората бяха инструктирани да изчакат на открито пространство, където има покритие на мобилните оператори, научи bTV. Посъветвани бяха и да запалят огън.

В bTV Новините ще продължим да следим случая и в емисиите в неделя!