Лавина затрупа трима туристи в Рила, като по чудо и тримата са живи и са се разминали с по-леки травми.

Снежната маса се е свлякла призори в района на местността Камината по трасето на Мальовица. Според експерти това е една от най-опасните зони, а при снеговалеж след слънчеви дни опасността от лавини е много голяма.

Сигналът за инцидента постъпва към 6:30 сутринта и веднага 15 планински спасители тръгват към Мальовица.

Две момчета и млада жена тръгват на сериозен преход, като това е причината за ранния час. Движат се по необезопасени пътеки, а избраният маршрут изисква алпийски умения.

Лавината ги застига малко 6 часа и ги влачи половин километър надолу по склона.

Владимир Георгиев успява да се изрови пръв. Докато чака пред „Пирогов”, за да разбере какво е състоянието на приятелката му, той признава, че са подценили ситуацията.

„Излязохме над склона, той се отцепи и ни повлече лавина надолу. Най-голямото ми притеснение беше, че не видях никой от останалите наоколо”, разказа той.

Владимир подава сигнал към Планинската спасителна служба. „Тримата пострадали не са имали нужната екипировка – без лавинен предавател, сонди и лопати, за да си помогнат взаимно”, поясниха спасителите.

Нараняванията на момичето са заради сблъсък с камък. По чудо снежната маса не ги е запратила в скалите.

Лекарите в „Пирогов” съобщиха, че счупването на момичето ще се лекува с месеци.

Местността Камината е сред най-опасните, разказват местни и помнят лавината то преди 50 години, при която са затрупани 16 души. Именно тази трагедия описва в едноименния си роман Блага Димитрова.

Важно условие за образуването на лавини е теренът да е с наклон над 30 градуса.

Има няколко вида лавини, но най-разпространените и смъртоносни са тези тип „снежни дъски”. Това са няколко пласта сняг, като всеки един от тях мигновено започва да се свлича след появилото се пропукване.

За напълно затрупаните от лавина, критични са първите 15 минути. Шансът за оцеляване през това време е 93%. След изтичането им, той спада до 35%.