Задържаните 21 български моряци трябва да бъдат съдени в Испания. Категоричната позиция е на испанския вътрешен министър.

Срещата на Хорхе Фернандес Диас с българския му Колега Цветан Цветанов приключи малко преди 19 часа.

Независимо, къде ще бъде процесът, той трябва да бъде справедлив, а виновните трябва да понесат наказанието си, дори то да е най-тежкото, заяви на пресконференцията след срещата вицепремиерът.

Екипажът трябва да помогне на разследването преди да очаква помощ от когото и да било, добави Цветанов.

По думите му вече са известни лица отговаряли за набирането на екипажа на кораба „Св. Николай”, който беше заловен в Испания с три тона кокаин на борда. Според българския министър на вътрешните работи разследващите органи знаят и за техни контакти в Европа.

Според изнесените от испанска страна данни за движението на кораба „Св. Николай” стана ясно, че плавателният съд е тръгнал от Гана към Венецуела, където е бил натоварен между 20 и 24 юли с кокаин. Разтоварването на дрогата трябвало да стане в Северна Испания.

В рамките на операцията срещу трафик канала в Мадрид са задържани шестима колумбийци, каза министър Диас.

Представители на испанските специални служби пристигат в България след 15 дни

Визитата е в рамките на планираните общи действия, които трябва да подпомогнат продължаващото разследване, а то обхваща цялата схема за трафик на наркотици от Латинска Америка за Европа.

„Организираната престъпност ще бъде неприятно изненадана,” каза Цветан Цветанов, без да поясни какво точно има предвид.

Министър Хорхе Диас намекна, че моряците са знаели за кокаиновата стока, трафикирана с плавателния съд на българската фирма „Сийборн трейд”, след като са прекарали 20 дни на кораба.

Снимка: БГНЕС
Снимка: БГНЕС

Вътрешният министър Цветан Цветанов и директорът на ГДБОП главен комисар Станимир Флоров заминаха по-рано днес за Испания за срещи с испанските си колеги, за да обсъдят операцията, довела до ареста на българския кораба "Св. Николай".

Вчера близките на задържаните моряци се срещнаха с премиера Бойко Борисов и поискаха помощ от властите в открито писмо. Премиерът коментира пред тях, че е разочарован, че от наркотрафика страда името на България и призовава моряците да си признаят всичко.

Борисов обясни на близките, че службите не следят корабите случайно, колкото и да са убедени те, че моряците не са били в час с кокаиновата афера.

На 24 август Специализираният апелативен съд ще гледа мерките на Дойчин Дойчев и Руслан Колев, които бяха обвинени за участие в специализирана престъпна група за трафик на наркотици след задържането на кораба „Св. Николай” в Испания. Двамата бяха освободени от ареста на по-долна инстанция, но прокурорът Андрей Андреев обжалва решението. Дойчев е собственик на фирмата оператор на кораба „Сийборн трейд”, а Колев е смятан за организатор на групата за трафик.

  • Моряк от задържания в Испания за наркотрафик кораб: Невинни сме
  • 20 български моряци остават задържани в Испания
  • Близки на задържаните с кокаин моряци се оплакаха от информационен хаос
  • Българите от кораба "Св. Николай" трябвало да получат по 180 000 евро
  • Моряците от "Св. Николай" – обвинени... пропуснали да обжалват
  • Още задържани около "кокаиновия" кораб обеща Цветанов на среща с испанския си колега
  • Откраднатият кокаин от "Св. Николай" бил лесна плячка
  • 300 кг кокаин са откраднати от българския кораб "Св. Николай"
  • Български екип ще разпита моряците от "Св. Николай"
  • Моряците от "кокаиновия" кораб остават в ареста в Испания