Председателят на Надзорния съвет на Корпоративна търговска банка АД Цветан Василев е внесъл сигнал за набедяване до главния прокурор Сотир Цацаров, съобщиха от банката във вторник.

„Основание за сигнала са неверните твърдения на лицата Николай Стайков, Антоанета Цонева и Асен Генов - членове на „Протестна мрежа“, които, ясно съзнавайки невинността на г-н Цветан Василев, са му приписали пред главния прокурор участие в създаването на организирана престъпна група. Неверните им твърдения се съдържат не само в сигнала им, адресиран до г-н Цацаров, и редица други институции, а и в последващите им изказвания и коментари”, се казва в съобщението на КТБ до медиите.

Сигнал за организирана престъпна група около Делян Пеевски, Цветан Василев и Николай Бареков бе внесен до главния прокурор Сотир Цацаров на 25 февруари от „Протестна мрежа”. Документът в „няколко направления” описва връзки между тримата и бе заявен като част от кампания за „изваждането на мафията от обществения живот, установяване на върховенство на закона, разделение на властите и връщане на смисъла на демократичните институции”.

Според Василев обаче „деянието на членовете на „Протестна мрежа" разкрива белезите на престъплението набедяване, предвидено и наказуемо по чл. 286, ал. 1 от Наказателния кодекс” (Който пред надлежен орган на властта набеди някого в престъпление, като знае, че е невинен, или представи неистински доказателства срещу него, се наказва за набедяване с лишаване от свобода от една до шест години и с обществено порицание – бел. ред.).

„С внасянето на сигнала Председателят на Надзорния съвет на КТБ АД Цветан Василев се възползва от правото да защити името и репутацията си и да отхвърли опитите на представителите на „Протестна мрежа“ и евентуалните им подбудители и помагачи да заблуждават обществеността с абсурдни клеветнически твърдения”, завършва съобщението от името на Василев.

По сигнала на „Протестна мрежа” главният прокурор вече разпореди пълна данъчна проверка на тримата посочени.