Вътрешният министър Цветан Цветанов намери близка прилика между опита за нападение срещу лидера на ДПС Ахмед Доган в събота с атаката срещу неговия кортеж от преди около четири месеца. От коментара му пред bTV дали служителите на НСО са действали адекватно стана ясно, че хулиганските постъпки могат да бъдат сравнени:

„Самият Октай е направил една изключително остра хулиганска постъпка, облечена с политическа демонстрация. Спомнете си само преди четири месеца, когато имаше подобна хулиганска постъпка спрямо ескорта, с който аз се возя. Тогава имаше препречване и то изключително професионално”.

За да засили спомена, вицепремиерът продължи с подробностите около насочените срещу него действия тогава:

„Беше направено с изтегляне на един контейнер за боклук, насочване на пистолет спрямо автомобила, в който се возех аз. Това беше квалифицирано от прокуратурата като хулиганска постъпка и разбира се обаче, колегите не предприеха действия да размажат задържаното лице, защото е видно и от записа, че служителят на НСО не може да си свърши работата”.

"Професионалното препречване" през септември бе извършено от психично болен мъж, който изскочи пред кортежа на вътрешния министър в центъра на София, размахвайки газов пистолет без боеприпаси, и бе арестуван почти мигновено. Тогава Цветанов сподели пред медиите, че не се е притеснил от разигралата се ситуация.

Макар че неколкократно призова да се изчака анализът, който правят в НСО, Цветанов призна за пробив „от гледна точка на това, че лицето прави опит за произвеждането на два изстрела и не е обезвреден на място”.

Незабелязани

От думите на Цветанов стана ясно още, че това, че служители на полицията не са били забелязани на мястото на инцидента почти веднага след него, не означава, че не са присъствали. „Дори когато аз бях в НДК, служителите от МВР, които бяха дознателите, полицейските служители, които бяха цивилни и трябваше да извършат съответния оглед, служителите от СДОТО и те бяха цивилни. Така че полицейската униформа, когато не е била забелязана там, не означава, че няма полицейски служители”.

В коментар дали трябва да бъдат наказани делегатите на ДПС, които наскачаха върху Енимехмедов, вътрешният министър разпозна политическия характер на движението:

„Това, което всички ние видяхме, едно изключително сериозно насилие, което беше видяно чрез медиите, показва в голямата си степен политическата същност на ДПС. Придържайки се към подобен произвол и в позицията, която изразиха, те всъщност застанаха зад действията на тези техни членове и симпатизанти, които търсеха саморазправата. И дори се стигна до там да му свалят и панталона, което мисля, че беше изключително цинично, след като лицето вече е задържано”.

Доволен от разследването

Уверявайки, че разследването не е приключило, вицепремиерът изрази удовлетворение от постигнатото до момента. „В началния етап на разследването трябва да сме удовлетворени от това, което успяхме да постигнем до настоящия момент и да бъдем достатъчно мотивирани, за да разберем дали има реално подбудител”, каза той.

Тук трябва да се отбележи, че реално съобщеното пред обществеността не внася много по-голяма яснота то това, което тя самата видя в събота по медиите. Все още основните въпроси дали нападението е било инсценирано и дали нападателят е действал сам, остават без отговори.

От думите на министъра обаче се открои приближаването му към тезата на психолога на МВР Неделчо Стойчев, че Енимехмедов вероятно е действал сам. Само ден по-рано обаче главният прокурор Сотир Цацаров заяви, че не може да се изключи вариантът за участието и на други хора в нападението. Така за пореден път тезите на МВР и прокуратурата случай от висок обществен интерес се оказаха разнопосочни.

Доган - вечният лидер

Тезата, изразена по-рано пред bTV от ген. Атанас Атанасов, че Октай Енимехмедов е действал с цел да провали конференцията и оттеглянето на Ахмед Доган, Цветанов отказа да коментира. Все пак той призна, че единственият човек, който има влияние сред елита на ДПС, е именно Доган.

„Ако някой смята, че с оттеглянето си излиза от политиката или от влиянието си върху ДПС, смятам, че това е погрешно твърдение. Мога да ви уверя, че поне от това, което познавам от начина на функциониране не ДПС, там лидерството е изключително силно изразено и той се полазва с изключително голям авторитет сред лидерите в партията”.

  • Октай Енимехмедов излезе на свобода
  • Октай Енимехмедов влезе в затвора в Бургас
  • Енимехмедов получи 3.5 години затвор – за хулиганство и закана
  • Възможно ли е новият парламент да се окаже с депутат по-малко?
  • 3,5 г. затвор за Октай Енимехмедов
  • Октай Енимехмедов искал да накара Доган да се "изпусне"
  • ВАС връща на работа уволнен заради нападението над Доган полковник
  • Октай Енимехмедов не е могъл да убие Доган
  • Доган показа незаинтересованост по делото срещу своя нападател
  • Ахмед Доган пак блокира делото срещу своя нападател